Slide
Slide

Несебър. На 26 и 27 август в Стария град на Несебър на Фестивал Тракийски Мистерии, който ще бъде първи по рода си и ще представлява мащабно събитие, включващо :

  • два интерактивни спектакъла:  „Тракийска мистерийна драма“ и „Мистерия на тракийския херос“;
  • изложба „Тракийски мистерии“ на художничката Диляна Ангелова;
  • още събития и активности, които ще бъдат добавени към програмата на фестивала в следващите дни.

„Академия Орфика“ има дългогодишен опит в огранизирането на събития, които са уникални за страната ни, и винаги е отдавала изключително голямо значение на популяризирането на високото изкуство, подкрепяла е самодейци, които работят безвъзмездно в името на възстановяването на духа и практиката на древните ни традиции.

Тракийска Мистерийна Драма е интерактивен спектакъл – възстановка на древните тракийски тържества с автентична хореография и оригинална музика на арт-формация „Орфика“. Тази оригинална и новаторска продукция няма аналог. Тя е вдъхновена от множеството научни открития и артефакти, свързани с Древната тракийска цивилизация по нашите земи.

Отличаващото качество на Мистерийната Драма се състои в преоткриването на Тракийското творчество и древните орфически концепции и актуализиране на първообразите им в света на съвременния човек чрез музика и танц.

Спектакълът е филмиран и тиражиран на DVD през 2006 година, като в последните 15 години „Академия Орфика“ е осъществила над 30 възстановки на древни български обичаи и обреди, включително и по свети места на България, както и регулярно в зали, позволяващи интерактивни формати, като Централен Военен Клуб – София, Национален Дворец на Децата и зала „Универсиада“. Филмът „Тракийска Мистерийна Драма“ има публика в цял свят, а части от филмовата продукция се използват за представянето на българското културно наследство от неправителствени организации, дипломатически мисии и културни институти.

Мистерия на Тракийския Херос

Проектът на „Академия Орфика“ „Мистерия на Тракийския Херос“ бе осъществен за първи път в гр. Казанлък, Тракийска могила „Шушманец“, на местния летен тракийски фестивал по покана и със съдействието на Община Казанлък през 2019 г.

„Мистерия на Тракийския Херос“ представя зрелищно присъствието и мощите на Царя-жрец, явени в неговите инсигнии и въоръжение, чрез които продължава невидимо да осъществява своите функции на покровител и ходатай за народа си.

Изложба „Тракийски Мистерии“ на художничката Диляна Ангелова

Авторката черпи вдъхновение от древните концепции на
орфическото изкуство.

Нейни изложби са провеждани в множество галерии из
страната и са били декор на оригинални пърформанси.

Понастоящем авторката работи във високотехнологична компания, където визуализира концепции и неочевидни връзки между обекти, възможни благодарение на специфични семантични технологии.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията