Slide
Slide

Варна. Експедицията „Абора-4”-„Аргонавти от каменната ера” отплава от Варна. Десетки любители на приключенията се събраха в района на Морската гара, за да изпратят международния екипаж на тръстиковата лодка. „Поздравявам Ви за предизвикателството към древността. Благодаря Ви, че избрахте Варна за свой начален пристан – градът, който пази най-старото обработено злато в света от времето на Халколита. Желая на всички успешно плаване, нови открития и контакти, силни емоции и слаби морски вълнения“, заяви кметът. Той дари на екипажа икона на Света Богородица – закрилницата на Варна, българското знаме и флага на Община Варна. Археологът Теодор Роков от РИМ – Варна, който е единственият българин в екипажа, получи тефтер с дървена подвързия, в който да описва впечатления от пътешествието.

„Радостен съм, че началото на нашето пътуване е именно от Варна, защото градът има какво да покаже на света. Чрез нашата експедиция ще популяризираме богатата култура на морската столица на България, нейното разнообразие и древност. Благодаря на Община Варна и кмета Иван Портних за помощта при реализирането на проекта, който преди 15 седмици беше просто идея. Горди сме, че в експедицията ще се включи и варненецът Теодор Роков“, заяви ръководителят на експедицията Доменик Гьорлиц. Екипажът се състои от 12 души.

Пътешествениците ще следват маршрута на Северния копринен път от Близкия изток през Черно море и Босфора до Егейско море, използван в древни времена. Те трябва да преодолеят 3000 км от Варна до остров Крит. За основа на експедицията служат сведения на Херодот за търговски контакти между Древен Египет и народите по бреговете на Черно море и Източното средиземноморие. Така по експериментален път ще бъде доказано, че тези контакти са съществували още от времето на каменно-медната епоха, в района на днешна Варна.  Първото пристанище на Абора-4 е Истанбул. Корабът за експедицията бе изплетен от двама боливийски индиански с тръстика от езерото Титикака.

Сподели публикацията