© Wiener Staatsoper / Michael Pöhn
Slide
Slide

Аида Грифулина и Орнела Мути са сред звездите празника на Виенската Щатсопера и на музиката, който приключва в пет часа призори 

Виена. Традиционният Оперен бал, който се провежда във Виенската Щатсопера за 64-и път и се смята за главното събитие на балния сезон в Австрия, тази година ще се състои на 20 февруари. Балът на баловете, както е наричан Оперния бал, е най-големият и бляскав сред всичките близо 450 бала, с които е запълнен балния календар в австрийската столица, наричан от виенчани „петият годишен сезон”.

Всяка година огромен интерес предизвиква музикалната програма при откриването на бала. Тази година честта се пада на звездата на Виенската Щатсопера, руското сопрано Аида Грифулина, която заедно с полския тенор Пиотр Бечала ще изпълни арията Sempre libera от „Травиата“ на Джузепе Верди и романс от операта „Тоска“ на Пучини. За Грифулина това е второ участие на Оперния бал след 2015 година, а за Бечала ще бъде премиера. Музикалният съпровод от 150 инструменталисти на сцената е на оркестъра на Виенската опера с диригент Даниел Хардинг. Както всяка година в официалното откриване ще участват и балетистите на Виенската Щатсопера.

Традиционно след официалното откриване следва танцът на дебютантите. И тази година, както винаги от 1956 година насам, главите на дебютантките ще бъдат украсени с изящни диадеми, украсени с кристали Сваровски, които трябва да придадат допълнителен блясък на първата светска проява на младежите и девойките. В танца на дебютантите ще се включат 144 дойки от 11 страни, а диадемите на дебютантките,  изработени по дизайн  на Кристиан Лакроа специално за това събитие, ще блестят с по 72 кристала Сваровски. На тазгодишния бал се очаква и една премиера. Две млади дами от Германия, които са заявили желание да бъдат сред дебютантите, са одобрени от организационния комитет и ще бъдат първата еднополова двойка на това светско събитие.

© Wiener Staatsoper / Michael Pöhn

Сред най-пикантните новини, свързани с Виенския оперен бал всяка година, е коя филмова или шоу знаменитост ще покани 87-годишният строителен предприемач Рихард Лугнер в ложата си. Тазгодишната дама в ложата му трябваше да бъде олимпийската шампионка от Ванкувер Линдзи Вон, която обаче отказа участието си почти в последния момент. Все пак Лугнер успя да намери заместничка на Вон и няма да е сам в ложата си. Негова дама на бала ще бъде италианската филмова звезда от края на 70-те и началото на 80-те години Орнела Мути, съобщават за bgtourism.bg от Ойроком-ПР София, част от мрежата за международни връзки на Община Виена.

Строителните дейности по превръщането на зрителната зала в бална започват два дни преди събитието. В деня след бала 3500 деца от цяла Австрия имат възможност да посетят едно от двете представления на „Вълшебната флейта“ на Моцарт в същата тази бална зала, а след това операта се връща към нормалния си ритъм на работа. Цената на билетите започва от 315 евро, а цените на ложите варират от 13 300 до 23 000 евро. Миналата година операта е имала  4,7 млн. евро приходи от бала, от които е платила 3,6 млн. евро на фирмите, включени в организацията на светското събитие.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията