Slide
Slide

Темата „Независим Хотел или Световен бранд“ привлече вниманието на много специалисти в туристическия бранш, които изпълниха до краен предел зала „Руен“ по време на специализираното туристическо изложение „Ваканция и СПА Експо 2020 г.“

София. Организатор на събитието бе Хотел Експерс БГ. В дискусията взеха участие Ивайло Кожухаров – CEO & Founder на Хотел Експертс БГ, Живко Желязков – Генерален мениджър на хотел „Централ“ София, Милица Антонова – Комплексен маркетинг специалист Мариот Хотели / Мелбърн, Австралия/. Като специалиен гост се включи и Георг Шлегел – Управляващ директор Choice Hotels Германия и Централна Европа, който има повече от 27 години опит за някои от най-големите международни хотелски брандове, 1992-2002- Accor, 2002-2008- Development Director Intercontinental Hotels Group, 2008-2013- Senior Development Director Starwood Hotels & Resorts Worldwide и от 2013 – Managing Director Choice Hotels Germany & Central Europe.

Дискусията започна с информация от проучване проведено през 2019г. сред 22 европейски страни, между които за съжаление не е България. Установено е, че хотелите, които са част от определена верига, заемат около 13% от общия пазарен дял като брой обекти и 38% на база стаи, съобщи Ивайло Кожухаров.

По отношение на брандовете разликата също е огромна за страните от извадката. Така например, в Албания са представени едва 4 бранда, като само 2 от тях са международни, а в Испания общият брой брандове е 253. Интересен е фактът, че Испания е държавата, в която преобладават локалните брандове – 187 от всички 253, а Германия е държавата с най-много международни брандове – 131.

Интересна е статистиката, която показва съотношението между брандираните хотели спрямо общия брой обекти в дестинацията.

Най-голям е делът в Испания – 34%, като в редица развити туристически дестинации е около 20%: Хърватска – 26%, Словения – 24%, Франция – 21%. В Скандинавските държави е около 20%, по-малък е в Германия – 11% и едва 6% в Сърбия, 2% в Албания.

Албания, въпреки скромния дял на брандовете, които са представени в страната,  е определена като една от най-перспективните и интересни дестинация според редица световни брандове, търсещи нови възможности.

Друг любопитен факт е, че в Сърбия свои обекти имат общо 14 бранда, като 13 от тях се намират в столицата Белград, където 65% от стаите в хотелите всъщност са част от бранд.

Актуалността на темата за това дали хотелът, който управлявате, е по-добре да бъде назависим или част от международен бранд, е пряко свързана с редица икономически фактори, коментира Ивайло Кожухаров. Той допълни, че при провеждане на подобна среща през 2018г., когато съотношението на търсене към предлагане в столицата е било изключително високо, със сигурност интересът към темата на дискусията е щял да бъде много по-нисък.  Темата за това дали да останем независим хотелиер или да станем част от международен бранд идва на дневен ред тогава, когато имаме налице голямо предлагане, сериозна конкуренция и не достатъчно задоволително търсене.

Милица Антонова сподели от своя страна относно опита си за Мариот в Австралия, че тя лично вижда безспорни предимства да си под шапката на световен бранд. От една страна програмите за лоялност са отлична предпоставка за устойчив целогодишен бизнес, а от друга – международният бранд дава възможност на маркетолога да се фокусира върху кампании за трафик и конверсии вместо за такива за разпознаване, тъй като за това се грижи самият бранд.

Живко Желязков, един от успешните мениджъри на независим 4* хотел в София разкри, че в ситуацията, при която липсва бранд, са необходими доста повече усилия, така че да се получи един добър продукт, който гостите да оценяват високо. Отличният рейтинг в публичното пространство е техният основен коз в развитието на успешен бизнес модел.

Георг Шлегел акцентира, че хотелиерството е доста динамична сфера. Новите технологии променят както поведението на клиентите, така и на хотелиерите. Ако до преди десетина години световните брандове са били твърди в своя подход спрямо хотелиерите, то днес те не само търсят повече диалог, но и много по-бързо се адаптират към спецификата на всеки един пазар. Брандът предоставя своята марка, технически решения, повече възможности за дистрибуция, но и силна подкрепа при преговорите със световните ОТА’s, като по този начин се договарят условия, които отделен хотел не би могъл да договори сам.

Повишеният интерес на международните брандове и навлизането им на софийски пазар, а и не само, поставят във все по-неизгодна позиция независимия хотел. Когато усилията са насочени към  привличане на чуждестранни клиенти, вероятността потенциалният клиент да избере брандиран пред независим хотел е много голяма, още повече когато става въпрос за по-малко популярна дестинация. В тази връзка световният бранд не само дава възможност за постигане на по-висока цена и заетост, но и създава устойчивост и сигурност за бъдещето.

Шлегел обърна внимание, че брандингът не е нужен на всяка цена, както и не всеки бранд е подходящ за всеки хотел. Необходимо е да е налице симбиоза между бранд и хотел. В никакъв случай не следва да смятаме, че изборът на скъп бранд, неминиуемо ще доведе до привличане на по-платежоспособни туристи или до висока рентабилност. Георг Шлегел сподели, че много често собствениците смятат, че подписването на договор с международен бранд само по себе си е достатъчно, за да постигнат желаните резултати и нямат нужда от допълнителни усилия. Съществуват и редица примери, при които собствениците брандират своя хотел, но продължават да работят по начина, по който са го правили и преди това, каро не спазват компетентните препоръки. В тези случаи ролята на бранда изцяло се обезсмисля.

Не на последно място, Георг Шлегел акцентира, че брандът е мощен инструмент за привличане и задържане на кадри. Договорът за франчайз следва да се разглежда като една дълготрайна връзка. Промяната по отношение на позицонирането на Вашия хотел и постигането на по-високи резултати не следва да бъдат очаквани веднага или след няколко месеца, тъй като франчайзът е инвестиция в бъдещето.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията