Slide
Slide

Дропла. Областният управител Красимир Кирилов и заместник-кметът на Община Балчик Димитрин Димитров, заедно с кмета на село Дропла, който е и председател на Инициативния комитет – Денчо Попов, официално откриха паметна плоча в чест на добруджанци, жертви на румънските репресии по време на Първата световна война.

Плочата е поставена на сградата на читалището в селото, като бе отслужена панихида в знак на почит на 89 добруджанци – били някога жители на с. Търновка и с. Той куюсу /махали на с. Дропла/, с. Ресилер /Ралица/ и с. Фрекацей, окръг Тулча, част от чиито наследници живеят днес в Дропла. Присъстващите на събитието – жители на Дропла, Инициативния комитет, представители на фондация „Вигория“, интелектуалци, представители на Регионален исторически музей Добрич сведоха глави в едноминутно мълчание в знак на почит на паметта на репресираните жители на Добруджа, които в годините на Първата световна война са били несправедливо задържани в концлагери, създадени от румънското правителство по това време на територията на Молдова, след което положиха венци и цветя пред новооткрития паметник.


В тържеството за откриването кметът на Дропла и председател на Инициативния комитет подчерта, че днес страната ни е изправена пред предизвикателствата на новото време и търси верни пътища за мирно съществуване, не забравяйки, а осмисляйки, съхранявайки своята идентичност като поддържа жива паметта за дедите си и анализира историческите истини.
В област Добрич има над 20 паметни плочи и мемориала в различни населени места в памет на репресирани добруджанци. През 2009 г. в с. Житен, Община Генерал Тошево по идея на инж. Гено Генов, наследник на отвлечени в Молдова жители на с. Житен, е открит мемориалният комплекс „Неовършаният харман“.

Сподели публикацията