Slide
Slide

Берковица. Продължава изпълнението на дейностите по проект “JOYRIDE-Общи ресурси и инициативи, посветени на околната среда“ по Програма ИНТЕРРЕГ V-A Румъния-България 2014-2020 г., съфинансирана от ЕС чрез ЕФРР и Националния бюджет на Република България, с бенефициент Община Берковица. Водещ бенефициент по проекта е Община Банеаса, Румъния, а партньори са Община Аджиджа, Румъния, и българските общини Шабла и Берковица. Проектът е на обща стойност 506 313,73 евро с продължителност 18 месеца.

Фирма „Импресия 99“ ООД, гр. Провадия е избрана за доставка и монтаж на оборудването за туристическите пътеки в Община Берковица. Очаква се до края на месец август да бъдат обособени и обезпечени три туристически маршрута, водещи началото си от ТИЦ-Берковица – до Калето, до Хайдушките водопади и до връх Ком, на които ще бъдат разположени беседки, пейки с маси, пейки и кошчета, цветарници и каскадни цветарници, пергола с пейки, информационни табла, указателни знаци и табели, стойки за велосипеди. Закупени по проекта са камера и дрон, предстои изготвянето на туристически пътеводител и туристическа карта.

Целта на проекта е да се идентифицира, оценява и насърчава местния туристически потенциал на всеки от партньорите по проекта, да се установи мрежа за трансгранично туристическо сътрудничество между съществуващите туристически информационни центрове, да се обучават административни структури на всеки от участващите партньори и местните представители на бизнеса, свързани с туризма (например: хотели, ресторанти, туристически агенции, местни водачи), което ще доведе до подобряване на качеството на живот на местното население.

Очакваната промяна от изпълнението на дейностите по проекта е да се развива устойчив туризъм и да се популяризира местния туристически потенциал чрез свързване в трансгранична мрежа на всички местни информационни центрове, да се повиши компетентността на местния туризъм и заинтересованите страни.

Сподели публикацията