Slide
Slide

Едно от най-масовите и вкусни благотворителни събития на Варна се завръща

Варна. Фурните за „Най-масовото правене на пица Маргарита на открито“, организирано от шеф Анатоли Колев, вече загряват за 7 септември /събота/ от 11:00 часа на Морска гара, пред ресторант „Стария Чинар“. Това е второто издание на благотворителното събитие на един от най-известните майстор-пицари у нас и вицепрезидент на „Българска Асоциация на пицарите“ – Анатоли Колев, и този път се провежда под мотото „Деца помагат на деца“. Организаторите ще очакват в събитието да се включат всички желаещи деца, а и възрастни, които искат да се научат как да правят истинска пица с италианско брашно, моцарела и доматен сос, под ръководството на шеф Колев.

Всички събрани средства от таксата за участие – 10 лева, ще бъдат дарени на Специално училище за ученици с нарушено зрение „Проф. д-р Иван Шишманов“ във Варна.

Каузата този път е провокирана от желанието да се помогне на близо 150 ученици с множество увреждания от 1 до 12 клас в училището, да имат нови музикални инструменти, с които да провеждат терапията си. Училището разполага с оборудван кабинет по музикална терапия, но поради спецификата на заболяванията на децата, инструментите са вече неизползваеми.
Музикалната терапия помага на учениците с нарушено зрение и множество увреждания да развият фината и груба моторика, координацията око-ръка; око-ръка-крак; посоките ляво–дясно, горе-долу, развива метро-ритмичното им чувство чрез многократно повтарящи се метро-ритмични фрази в бързо и бавно темпо. Музиката и ритъмът ги успокоява и им помага да „виждат“ света по различен от нас, виждащите, начин. Много от тези деца са невербални или с комуникативни проблеми и докосването до музикалното изкуство им помага да се почувстват разбрани. Защото музиката е универсален език, в него няма нужда от думи, категоричен е директорът на училището Жулиета Петкова.
Най-масовото правене на пица Маргарита – втора част, няма как да се случи без любезното съдействие на ресторанти „Стария Чинар“, които ще дадат и ваучери за наградени в томбола участници в края на събитието. Фурните за изпичане на пиците са предоставени от фирма Tirol.bg.Истинските италиански брашна „5 сезона“, с които работи шеф Колев, и доматения сос за пица „Мути“, и този път ще бъдат предоставени безвъзмездно от Инкофудс ООД, а „Здравкомерс България ООД“ ще предостави вкусната италианска моцарела, без която пиците не са същите.
Специално за благотворителното събитие на шеф Колев, от Германия пристига гост-готвачът Атанас Вутов, с който всеки желаещ ще може да направи неустоми бургери, каквито обичат някои от най-известните в света звезди. Атанас Вутов е от София. Запалва се по кулинарията, въпреки че е завършил друго, и през 2011 г. започва да обикаля Европа – Дания, Кипър, Гърция, Испания, Германия и Австрия. Получава невероятния шанс да готви в звездния ресторант на г-н Алфонс Шубек за ФК „Байерн Мюнхен“, за Никол Шерцингер, за Роби Уилямс, за Наоми Кембъл и „Ангелите“, за Арнолд Шварценегер и други мега звезди. От тогава до сега, Атанас Вутов се развива в гурме кухнята и от края на годината ще е в един от топ 5-звездните хотели в Австрия.

***

Първото издание на „Най-масовото правене на пица Маргарита на открито“, организирано от шеф Колев се проведе на 15 декември миналата година по време на „Улицата на готвачите“, а със събраните 1200 лева бяха закупени и дарени продукти за топъл обяд всяка събота в продължение на три месеца на социалната кухня на Духовно-просветен Център „Св. Архангел Михаил“ във Варна.

Сподели публикацията