Slide
Slide

Георги Славчев изпълни два цикъла пиеси за пръв път в Европа

Една истинска холивудска музикална звезда, но не в по-популярните за масовата аудитория жанрове – Георги Славчев, блестя в сряда вечер в Зеления образователен център в Шабла.

„Един истински интернационален пианист“, „очарователно гъвкав“, „сред пианисткия елит“ – това са някои от  думите, с които пресата в САЩ  описва  музиката на Славчев. През 2005 година, той получава докторска степен по музикални изкуства от Университета в Южна Калифорния, където е бил помощник-лектор и е получил „най-високото отличие на клавирния отдел“ в дипломирането си. Същата година, в знак на признание за постоянните  му международни изяви, американското правителство обявява Георги Славчев за „чужденец с изключителни способности в изкуствата“, които му дават разрешение за пребиваване в САЩ. Този престижен статут е запазен за малък процент от артистите, които са се издигали на върха на своята област в световен мащаб.
Живеещият в Лос Анджелис, Славчев, е свирил в зала „Карнеги Хол“, в зала „Уайлд Рейтинг“ и като солист на много оркестри в цяла Европа.

Георги Славчев дойде в Шабла със съдействието на известния в нашия град меценат Камен Кенов. Кенов представи известния пианист пред шабленската публика, като обяви идеята си, Шабла да стане център на летен музикален фестивал, на който да имаме възможност да се докоснем до изпълненията на гении като Славчев.

Соловият концерт на Георги Славчев бе промотиран под мотото „Пианото разказва…“. И роялът наистина проговори. Публиката в залата се увери, че Славчев не само свири  на пиано, той едновременно се идентифицира с музиката, вдъхва живот в композициите и ги прави впечатляващо преживяване за слушателя.

Преди всеки изсвирения от него цикъл от пиеси „Червенокосите“, пианистът разясняваше на аудиторията, как е озаглавил всяка от пиесите и така потопи хората в света на своите „Среща“, „Борба и почти победа“, „Щастие“, „Sow must go on“.

Ако в началото на концерта е имало някаква бариера между изпълнител и публика, то когато дойде ред на цикъла „Невидимата нишка“, разработен заедно с  Пенка Кунева ( много популярен филмов композитор в Холивуд – „Трансформърс“, „Принцът на Персия“), вече музикант и публика бяха едно цяло. Хората разбраха борбата на духа на твореца, отразена в композицията. Неговите „Нощни мисли“, „Желание“, „Сбогуване“.

Изпълнените от Славчев композиции бяха премиера за Стария Континент.

Не случайно Георги Славчев завърши рецитала си с няколко разработки по песни на Стинг. „Shape of my heart“ и другите парчета на известния британец не бяха просто кавърверсии, в изпълнение на Славчев. На моменти те преливаха в пълна импровизация, отстрана на пианиста. Той изпращаше своите послания към залата, на базата на популярни и познати мелодии.

Накрая, под бурните овации на шабленските меломани, Георги Славчев прие поднесетите му букети с цветя и благодари на публикатата.

Председателят на общински съвет Шабла, д-р Йорданка Стоева също благодари на пианиста, за изнесения в града ни спектакъл, като му пожела да изнася повече концерти в България, защото „сега българите имаме нужда от хора като вас“. Камен Кенов се съгласи с д-р Стоева, като допълни, че французите имат Ричард Клайдерман, а ние , българите – Георги Славчев.

Сподели публикацията