Slide
Slide

София. Франция обяви нови мерки за пътуване до страната. Промени има и ако пътувате до Австралия от 18 февруари, съобщиха от Министерството на външните работи. Промените за влизане във Франция вече са в сила – от 15.02.2022 година Санитарните мерки при пътуване до Франция зависят от държавата, от която пътува лицето. Към 15 февруари 2022 г. няма страни, които да попадат в „червена“ или в „тъмно червена зона“.

Актуалната класификация на страните е следната:

„Зелена зона“ – страни или територии, в които вирусът циркулира слабо или е овладян и не са налице варианти, които будят тревога. Това са държавите от европейското пространство – държавите-членки на ЕС /включително България/, Андора, Исландия, Лихтенщайн, Монако, Норвегия, Сан Марино, Швейцария и Ватикана. Към тях се прибавят Саудитска Арабия, Бахрейн, Южна Корея, Обединени арабски емирства, Хондурас, Хонг-Конг, Индонезия, Япония, Кувейт, Нова Зеландия, Катар, Руанда, Сенегал, Тайван и Вануату.

„Оранжева зона“ – страни или територии, в които се наблюдава активна циркулация на вируса, но няма наличие на варианти, които будят тревога. Това са всички останали страни, които не попадат в „зелена зона“. Понастоящем, по отношение на Франция, Великобритания попада в „оранжева зона“.

За пътуване към френските отвъдморски територии се прилагат специфични правила.

Продължават да са в сила правилата за пътуване на транспортните работници, както са описани досега.

Пътуване до Франция от страни от „зелена зона“, включително от България:

– за пътниците, ваксинирани по смисъла на европейската регламентация – не се изискват никакви други документи освен доказателство за завършена ваксинационна схема*.

*Ваксинационната схема се счита за завършена:
– 28 дни след поставяне на еднодозовата ваксина Янсен;
– 7 дни след поставяне на втората доза за останалите ваксини, признати от Европейската агенция по лекарствата – Pfizer/Comirnaty, Moderna,   AstraZeneca/Vaxzevria/Covishield;
– за лицата, получили всички необходими дози от ваксина, призната от Световната здравна организация, но непризната от Европейската агенция по лекарствата – 7 дни след поставянето на допълнителна доза от ARNm ваксина, призната от Европейската агенция по лекарствата.

От 17 февруари: Променят списъка с държави по цветови зони за влизане в България

*От 1 февруари 2022 г. лицата на възраст над 18 години, които желаят да влязат във Франция, трябва да са получили допълнителна доза от ARNm ваксина най-късно 9 месеца след последната им поставена доза.

– неваксинираните пътници следва да представят:
*отрицателен резултат от PCR тест, направен в последните 72 часа преди пътуването
или
* отрицателен антигенен тест, направен в последните 48 часа преди пътуването
или
* сертификат за възстановяване след прекарано заболяване ковид-19, валиден преди най-малко 11 дни и преди не повече от 6 месеца.

Лицата до 12-годишна възраст са освободени от горепосочените изисквания.

Пътуване до Франция от страни от „оранжева зона“, включително от Великобритания до Франция:

– пътниците, ваксинирани по смисъла на европейската регламентация, трябва да представят:
* доказателство за завършена ваксинационна схема /съгласно посочените по-горе правила/ и
* лична декларация за отсъствие на симптоми на заболяването ковид-19 и за липсата на контакт с установен случай на ковид-19 .

– пътниците, които не са ваксинирани, трябва да представят:
* отрицателен резултат от PCR тест, направен в последните 72 часа преди пътуването
или
* отрицателен антигенен тест, направен в последните 48 часа преди пътуването;
* лична декларация за отсъствие на симптоми на заболяването ковид-19 и за липсата на контакт с установен случай на ковид-19, както и за ангажимент да се подложат евентуално на тест при пристигането;
* при пристигането могат евентуално да бъдат поканени да направят тест. Ако тестът е положителен, пътникът следва да се изолира, съгласно предписанията на френските здравни органи;
* неваксинираните пътници следва да докажат наличието на императивна причина за пътуване във Франция – такава е например транзитното преминаване през Франция на граждани на държави – членки на ЕС, които преминават транзитно, за да достигнат до държавата, в която обичайно пребивават. Пълен списък на императивните причини за влизане във Франция е налице на следния адрес:

https://www.interieur.gouv.fr/sites/minint/files/medias/documents/2022-02/04-02-liste-motifs-imperieux-orange_0.pdf

Лицата до 12-годишна възраст са освободени от горепосочените изисквания.

Пътуване от Франция към страни от „оранжева зона“, включително от Франция към Великобритания:

– за пътниците, които са ваксинирани, няма никакви рестрикции за пътуване към страни от „оранжева зона“;

– неваксинираните пътници следва да докажат наличието на императивна причина за пътуване към държава от „оранжева зона“. Такова е например пътуването до мястото на обичайното пребиваване, по здравословни причини, за обучение и др. под. Пълен списък на императивните причини за излизане от Франция към държава от „оранжева зона“ е налице на следния адрес:

https://www.interieur.gouv.fr/sites/minint/files/medias/documents/2022-02/16-06-2021-attestation-de-deplacement-depuis-la-france-metropolitaine-orange%282%29.pdfИзточник на информацията:
 интернет страница на Министерството на вътрешните работи на Френската република – https://www.interieur.gouv.fr/covid-19-deplacements- internationaux
 английска версия – https://www.interieur.gouv.fr/covid-19-international-travel

При нужда от съдействие българските граждани в Посолство на Република България в Френската република Адрес: Ambassade de Bulgarie, 1 avenue Rapp, 75007 Paris Тел.: +33 1 45 51 85 90 Факс: +33 1 45 56 97 50 Телефон за връзка с посолството в извънработно време, както и в почивни и празнични дни – 0033 /0/ 6 21 84 95 15 – само при спешни случаи. Приемно време от понеделник до петък от 10,00 ч. до 13,00 ч. Консулска служба на Посолството Адрес: 1 avenue Rapp, 75007 Paris Тел.: +33 1 45 51 85 90 Факс: +33 1 45 51 75 25 0033 /0/ 1 45 51 85 90 E-mail: Embassy.Paris@mfa.bgWebsite: www.mfa.bg/embassies/france

Промени при влизане в Австралия, в условията на COVID-19

Считано от 18 февруари 2022 г. се въвеждат следните изискванията за влизане в страната:

• Декларацията за пътуване до Австралия ще бъде заменена с цифровата декларация за пътници (DPD).
• Всички пристигащи по въздух в Австралия, трябва да попълнят DPD. Можете да започнете своя DPD седем дни преди полета си и да го изпратите в рамките на 72 часа преди заминаването си за Австралия, защото трябва да предоставите вашата здравна информация и декларация (статус на ваксинация и резултат от теста за COVID-19) в рамките на 72 часа преди полета.
• Можете да попълните своята цифрова декларация за пътници онлайн, като създадете акаунт, който ще ви позволи да управлявате настоящите и бъдещите си декларации на едно място.
• Ако имате нужда от помощ при попълването на вашата цифрова декларация за пътници, моля, посетете страницата с често задавани въпроси на Home Affair.
• Министерството на вътрешните работи на Австралия също така е разработило указания за пътници, които се подготвят да пътуват до Австралия от чужбина – Covid-19 and the border, Preparing to travel to Australia from overseas.“
• Декларацията се попълва Digital Passenger Declaration online/  https://dpd.homeaffairs.gov.au/

При нужда от съдействие българските граждани в Посолство на Република България в Австралия Адрес: 29 Pindari Crescent, O’Malley, Canberra, ACT 2606 Пощенски адрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra, Australia Телефон: +612 62869700, +61405897664 Факс: +612 62869600 Телефон за спешни случаи: +614 38 005 187 E-Mail: Embassy.Canberra@mfa.bg Уебсайт: www.mfa.bg/embassies/australia/

Сподели публикацията