Slide
Slide

Очаква се да заработи единен онлайн портал и привличането на чуждестранни работници с български корени да стане държавна политика

София. Горещата тема за издаването на електронни визи и как този процес да бъде забързан и улеснен, за да подпомогне туризма и кадрите в сектора, беше основната тема на днешното заседание на Комисията по туризъм. Двучасовата дискусия беше оживена и информативна.

Основен момент в заседанието бе изслушването на заместник-министъра на външните работи Велислава Петрова, която разясни трудностите и спънките пред издаването на електронни визи, както и възможните решения за тяхното бързо преодоляване. На въпросите подробно отговаряше и Иван Мотев, началник отдел „Национален визов център“.

До месец-два се очаква да заработи единен онлайн портал, чрез който максимално да се оптимизира процесът по подаване на заявления и заплащане на таксите по издаване на визи, а до края на годината той трябва да се прилага почти навсякъде в консулските служби и да е широко достъпен за гражданите. И в момента онлайн услуги се ползват чрез посредничеството на акредитираните туроператорски фирми.

Заместник-министър Петрова обясни, че основната пречка пред издаването на електронни визи е единната европейска визова политика, която не го позволява. Българското законодателство е синхронизирано с общата европейска законова рамка и само промяна в европейска директива би могла да доведе до промяна в законовата уредба и у нас, обясниха експертите. Въпреки това, има и други държави, които са искали известни промени и облекчения. Очаква се до края на годината Еврокомисията да представи предложение, което може да промени ситуацията.    

Подобно е положението и с искането от страна на бизнеса сезонните чуждестранни служители с краткосрочна тримесечна виза да могат да я удължават на 9 месеца, без да се налага да излизат от страната. Засега европейската законова рамка не ни го позволява. Директорът на „Миграция“ в МВР Николай Николов обаче припомни, че миналата година, с промяна в Закона за чужденците, от 1 юни процедурата беше максимално съкратена и улеснена, като при това стана на 1 гише. Той посъветва работодателите за по-тясно сътрудничество с Агенцията по заетостта, да наемат персонал с 9 месечна виза за дългосрочна трудова заетост, въпреки малко по-дългата процедура. 

Възможното решение и полезен ход – оптимизиране на процеса като поне първоначалното заявление се подава електронно.

МВнР обещаха да бъдат предприети действия максимално да бъдат обезпечени консулските служби – така, че и този сезон при last minute оферти визите да бъдат издавани в рамките на ден-два.

В процеса на дискусията изкристализира идеята в държавна политика да се превърне привличането на диаспорите – етническите българи, каквито са бесарабските, които да помогнат при решаването на проблема с кадрите в туризма. Въпроси като здравни осигуровки и битовото им настаняване – да се решат спешно с помощта на други замесени институции.

Българският бизнес е готов да плати цената, като и сега поема всички транспортни, квартирни и други разноски на чуждестранните сезонни работници, заяви Александър Ханджиев от БХРА, който дори поиска издаването на български „зелени карти“ за чужденците с български корени. Те са изключително трудолюбиви и адаптивни, лоялни и отдадени. От БХРА предложиха МВнР да съдейства на бизнеса за срещи по места между предприемачи и българските общности.

„За мен такъв тип кампания би била изключително важна,“ каза в отговор заместник-министър Велислава Петрова и се ангажира да го заложи като част от задачите пред Агенцията за българите в чужбина, която в момента минава под опеката на Външно министерство. Необходимо е и широко огласяване на възможността: и сега, ако чужденец докаже български произход и сключи договор с наш работодател, получава правото да пребивава в България без да е необходимо да преминава през процедура за издаване на виза. 

Сподели публикацията