АБТТА се присъединява към европейска програма за насърчаване устойчивостта сред МСП
АБТТА се присъединява към европейска програма за насърчаване устойчивостта сред МСП
Slide
Slide
Slide
Slide

София. АБТТА подписа Споразумение за разбирателство и включване в Европейски проект SUSTOUR, насърчаващ внедряването на инструменти и практики за устойчивост сред туристическите агенти и туроператорите. В рамките на проекта, близо 200 туристически фирми-членове на асоциации, подкрепили проекта ще получат безвъзмездна техническа подкрепа за въвеждане на инструменти за управление на въглеродните емисии, намаление на пластмасовите отпъдъци и устойчиво управление на веригата за доставки. Програмата се подкрепя финансово от Европейска Програма за конкурентоспособност на малките и средни предприятия (COSME).

Устойчивият туризъм вече не е нишов продукт или пазар. Всички видове туризъм могат и трябва да станат по-устойчиви. И туристическите агенти и туроператорите като основен участник във веригата за създаване на стойност в туризма са призвани да играят водеща роля в тази жизненоважна трансформация. Като посредници между туристите и туристическите предприятия туроператорите и туристическите агенти могат да влияят върху избора на потребителите, практиките на доставчиците и развитието на дестинациите.

Проектът ще предостави безплатна техническа помощ за туристически агенти и туроператори, които искат да подобрят своите постижения в областта на устойчивото, което ще предостави възможност на заинтересованите туристически агенти и туроператори да работят за получаване на сертификат Travelife – водещата схема за обучение, управление и сертифициране, специално разработена за туристически агенти и туроператори и подкрепяна в световен мащаб от туристическата индустрия..
В края на проекта се очаква над 175 МСП да се възползват от по-широката програма за пряка финансова подкрепа, разгърната в рамките на този проект.

“Насърчаваме нашите членове да се възползват от възможностите, предоставени от този проект, и да допринесат стъпка по стъпка за по-устойчив туризъм. Като важен участник във веригата за създаване на стойност в туризма, ние носим обща отговорност за управлението на туризма по устойчив начин за настоящите и бъдещите поколения.”, заяви Димитрина Горанова, Председател на АБТТА по време на проведената миналата седмица в София Двадесета Годишна среща на организацията.

Сподели публикацията