София. Външният министър на Индонезия Рътно Марсуди е на посещение в София. По време на своята визита тя се срещна със своя колега Екатерина Захариева – вицепремиер и министър на външните работи.

„Много се радвам, че след срещата ни в Монреал преди година, за 2018 г. стокообменът между двете страни се е увеличил с около 150 процента до 222 млн. долара, а за първите месеци на 2019 г. с повече от 300 процента. Но това е крайно недостатъчно за възможностите, които имаме. Затова съм убедена, че бизнес-форумът утре и смесеното заседание на двете правителства, за което се договорихме днес, ще доведат до удвояване на стокообмена за следващите 5 години“, заяви Екатерина Захариева.

Посланикът на Индонезия пред BGtourism.BG: Туристите от Индонезия пристигат за културен туризъм, обичат българската природа и храната

Това е първо посещение на външен министър на Индонезия в България от 25 г. насам, а Рътно Марсуди е първата жена на този пост.

„Беше крайно време външен министър на Индонезия да дойде на посещение в София. България и страните от Централна и Източна Европа имат огромен потенциал. Стремежът ни е да подобрим отношенията си с България“, заяви Рътно Марсуди. Тя потвърди позитивните тенденции в търговските отношения и насърчи повече българи да посетят страната й: „Има 15 % ръст в посещенията на българи в Индонезия. Ние сме интересна дестинации с над 17 хиляди острова и имаме какво да предложим на туристите“.

Екатерина Захариева и Рътно Марсуди обсъдиха възможностите за увеличаване на туристическия обмен, както и откриването в Индонезия на български визови центрове по модела на тези в Русия, Индия и Китай, които да улеснят посещенията на индонезийците в България.

Индонезия е най-голямата мюсюлманска държава в света като почти 90 на сто от населението й изповядва исляма. Във фокуса на разговорите между Екатерина Захариева и Рътно Марсуди бе и сътрудничеството в сферата на междукултурните и междурелигиозни отношения в името на толерантността и борбата с дискриминацията.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA