Оригинално барбекю тип „наутилус“ на терасата е едно от най-интересните решения в проекта.

Къщата в Каварна е била малка стара едноетажна постройка от 60-те с частичен сутерен. Малко преди да я завещае на младите /поръчители на задачата/, старият собственик решил, че гредоредът е поизгнил и отлял стоманобетонова плоча вместо него. Плоча изцяло над първо ниво, без никакви стоманобетонни греди, без дори пояси – лежаща директно върху тухлените зидове и провиснала засрашително, казва авторът на реновацията – арх. Борис Борисов.

BORISOV & BORISOV ARCHITECTS прави архитектурно заснемане от място и създава нова обемно-пространствена концепция – маха част от плочата, прави нов покрив, който да осигури въздух в хола, извършва конструктивно укрепване с нов стоманобетонов екзоскелет, вкаран в общата естетика, укрепва основите. Получава се второ ниво с пространство за кабинет, две детски легла едно над друго, спалня-ниша, която излиза конзолно на собствена дървена конструкция към улицата. Монтира стъклопакети, вкарани в „черна каса“ и облечени отвътре и отвън в дърво.

Покривната конструкция е решена с дървени „виренделови ферми“ и стройни ребра със сечение 8.5 / 16 см, за разлика от класическото 10/12 см. По южната фасада е направена специална дървена конструкция, която подпира крайните ребра така, че да се получи стряха над 1.50 м. На югозапад верандата е покрита с голямо покривно крило. Фасадите са от камък, дърво и мазилка, лежащи на отделни равнини, а не „класически“.

Интериорът включва видим бетон на пода на хола, а на второто ниво – чамови дюшемета. Парапети, маси, пейки и врати /вътрешни и входна/ са правени по детайл. Две много интересни стълби тип „пачи крак“ към второто ниво и към сутерена са със стоманена винкелова конструкция и дървени масивни стъпала. Долната сълба буквално се движи по релси, за да освобождава складово пространство.

Източник: City Build

Диана Михайлова, BGtourism.BG