Света София, Истанбул
Slide
Slide

Истанбул е мястото, където се срещат европейските традиции и азиатската култура – град, пълен с история и магия. Този турски град е оживен артистичен и културен център, който всеки трябва да има шанс да види в живота си. Изпълнен с много за гледане и добре облечени турски местни жители, това е идеалното място за почивкаЕто и някой от забележителностите, които трябва да посетите:

1. Синята джамия
Ако посещавате Истанбул, не можете да пропуснете Синята джамия. Тя е една от най-красивите сгради в Турция, покрита с малки сини плочки, които й дават името. По време на Османската империя тя е била Имперска джамия и е създадена от архитекта Седефкар Мехмед Ага. В тази джамия е гробницата на султан Ахмед I.

2. Дворецът Топкапъ
Тази величествена и красива сграда е дом на турските султани повече от 400 години, а също така е и главният административен център на Османската империя. Намира се на връх Серальо, между Златния рог и Мраморно море. Дворецът, днес една от най-предпочитаните туристически атракции, състои се от четири двора и много по-малки сгради, изградени заедно.

3. Капалъ Чарши
Капалъ Чарши е известен в Истанбул и е един от най-големите покрити пазари в света с над 4400 магазина, които продават всякакъв вид продукти – от дрехи, ръчно изработени керамични изделия, бижута, ценни килими, храна и подправки. На пазара има и четири чешми, два хамама и различни кафенета. Това определено е задължително място за тези, които искат да изпитат турския живот и атмосфера.

4. Кула Галата
Кулата Галата е една от най-важните туристически забележителности в европейската част на Истанбул, в квартал Old Pera. Това е средновековна каменна кула, построена през 1348 г. в квартал Галата, която е била използвана главно като затвор и пожарна обсерватория. На върха на кулата ще намерите и ресторант с тераса, където можете да се насладите на вкусна турска кухня с панорамна гледка към Стария Истанбул и Босфора.

5. Света София
Света София днес е престижен музей на изкуството, историята и архитектурата. Построена е през 532 г. и е била използвана като църква за 916 години, след което е превърната в джамия, докато Съветът на министрите решава да го превърне в музей през 1935 г. В Света София можете да намерите красиви мозайки и гробници на Османските султани, които сега са отворени за обществеността.

Източник: Travel Dave

Превод Диана Михайлова, BGtourism.BG

Сподели публикацията