Добрич. Над 220 предложения са постъпили за финансиране на проекти за развитие на селския туризъм в Северна България. Конкурсът бе обявен от фондация „Америка за България“, а крайният срок е днес – 15 февруари. Своите идеи представят всякакви бизнеси – ферми, къщи за гости, земеделски производители и др. Целта е туристите, които търсят емоция и преживяване в извън градски условия, да могат да се потопят в атмосферата на региона и начина на живот.

Поканата е отворена към кандидати от цялата страна, но задължително условие е проектните предложения да предлагат туристически продукти и преживявания на територията на поне една от следните области в Северна България – Видин, Монтана, Враца, Ловеч, Плевен, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра и Добрич.

Крайният срок за подаване на кандидатури е 15 февруари т.г. чрез страницата на конкурса: https://us4bg.org/bg/rfp-tur-agritourism-2022/.
На този адрес могат да бъдат намерени и подробности за процедурата и критериите за кандидатстване.

10 причини да посетиш Сандански – най-слънчевата дестинация в България

Припомняме Ви, че конкурсът се провежда в партньорство с Посолството на Италия, Италианската търговска агенция, фондация „LocalFood.bg/Пендара“, сдружение „Деветашко плато“ и „Травентурия“ ООД. Конкурсът е продължение на усилията на фондацията да подпомогне развитието на Северозападна България и поречието на река Дунав като привлекателни туристически дестинации с активни и жизнени местни общности, запазени традиции и икономически растеж.

Италия е една от страните в Европа с най-развит селски туризъм, който е притегателна сила за милиони туристи годишно от цял свят. Фондацията се радва, че ще има възможност да си партнира с Италианското посолство в България, Италианската агенция за търговия и инвестиции и останалите партньори, които ще допринесат с богатия си опит в тази сфера при провеждането на конкурса, се посочва в съобщението.

Хотел в Сапарева баня привлича все повече туристи, които комбинират ски и СПА туризъм

Одобрените проекти ще получат финансиране до 25 000 лева за дейности, които привличат туристи и развиват местните икономики, като посещения и престой с преживявания във ферми, кулинарни и занаятчийски турове, демонстрации за правене на храни, организиране на регулярни фермерски пазари с местни продукти и др., както и достъп до опита и добрите практики на партньорските организации в областта на селския туризъм.

Могат да кандидатстват юридически лица, регистрирани в България, включително фермери, микро-, малки и средни бизнеси, предлагащи селскостопански и туристически продукти, къщи за гости и малки семейни хотели. Насърчават се партньорства с туристически агенции и туроператори.

Сподели публикацията

Официален туристически портал на България | Открий България Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA