Slide
Slide

София. Проведохме поредната среща с представителите на туроператорите. Още на 24 януари ни беше изпратено писмено на Европейската туристическа комисия за преустановяване на пътуванията. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция след среща с регистрираните в България туроператори във връзка с коронавируса, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Искам да ви уверя, че България е предприела всички мерки, свързани с коронавируса. Вчера бе създаден щаб, който максимално да следи ситуацията. Това ще даде отражения, очакваме по отношение на изходящия туризъм да се наблюдава спад. Трудно е да се направи конкретна прогноза”, каза още тя.

„По отношение на Италия мога да ви информирам, че е един от основните пазари. Над 50 00 български граждани са посетили Италия миналата година, а 156 000 са италианците в България. Туроператорите ни информираха, че групите, които са били в Италия, са се прибрали и спазват всички изисквания и разпоредби от здравните власти. До края на юли около 10 000 са направили резервации за почивка в Италия. Ситуацията е динамична, следим какво се случва. От сектора оказват пълно съдействие, но са притеснени от ситуацията, защото това може да доведе до отлив. Тревожна е ситуацията за сектора. Предприемаме всички превантивни мерки в синхрон със създадения Национален щаб. Изискали сме по-конкретна информация за броя на българските граждани, които са в Италия като туристи. Нямаме информация за индивидуалните почивки”, обясни министърът на туризма.

Всички туристи, които пътуват към Италия в близко време могат да отидат до офисите на туроператорите, от които са закупили ваканциите и да получат обратно предплатените пари за почивките. Това съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова след среща с представители на туроператорите. Според член 89 от Закона за туризма, който е в духа на съответната европейска директива, при форсмажор или непредвидени обстоятелства в близост до дестинация, за която са валидни извънредни обстоятелства трябва да получат без неустойки предплатените суми, съобщи „Труд“.

„По отношение на Китай малък брой туристи – около 31 000 китайци, са посетили България миналата година. Там са преустановени всякакви пътувания. Следим изкъсо ситуацията. Има писмо от Световната организация по туризъм за обединяване на усилията във връзка с коронавируса”, посочи Ангелкова.„На 20 февруари беше заседанието на работната група към НС, на което обсъдихме ситуацията. Подготвяме общо указания. Спазваме чл. 89 за директните пътувания, според който на потребителите се дължи заплащане на сумата. Резервациите направени в края това форсмажорно обстоятелство на годината няма как към днешна дата да важи. Когато е обявено с 5-а степен, тогава е форсмажорно обстоятелство. Нашият генерален консул ни информира за българите в Италия. Очаква се резервации за март. Дали има бройка туристи в Италия, можем да ви кажем в рамките на идните дни, защото на срещата днес няма данни за туристи в Италия”, добави министър Ангелкова.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията