Slide
Slide

София. Зам.-министърът на туризма проф. Мариела Модева участва в 11-ия Форум за промоция на туризма в Радом (Полша). Тя представи Министерство на туризма в дебат на тема „Лято, лято и след лятото – как да удължим туристическия сезон”.

Министерство на туризма участва като „златен“ партньор на събитието и присъстваше активно с рекламни клипове и материали.

“Полша е стратегически важен партньор за Република България. От януари до август 2022 година сме регистрирали ръст от 53% в туристопотока от там в сравнение със същия период за 2021 година. По данни на ЕСТИ от януари до септември 2022 година е отбелязан ръст от 40% на настаняванията на поляци в сравнение със същия период през 2021 година. Най- предпочитан от полските туристи е морският туризъм”, заяви Модева.

Министрите на туризма и на иновациите и растежа ще запознаят туристическата индустрия с възможностите за финансиране

Тя посочи, че водещи дестинации за полските туристи в страната са община Несебър – над 115 хил. полски туристи, община Варна – над 50 хил., община Приморско – над 8500, Столична община – над 8 хил. и др. за период обхващащ почти изцяло първите 9 месеца на годината.

Най –предпочитани са местата за настаняване 4 звезди, в които са отседнали над 60% от полските туристи. По думите и въпреки външни фактори като Ковид и войната в Украйна, дестинация България остава да бъде интересна и търсена дестинация за поляците.

„Удължаването на туристическия сезон е изключително важно за страната ни. Това е единственият начин да задържим квалифицираните кадри в туризма. Една от основните цели на Министерството на туризма е да създадем целогодишен комбиниран туристически продукт, с който да се гордеем и да привличаме много нови български и чуждестранни туристи. В тази връзка предстои много работа в сферата на таргетирания маркетинг и реклама. Целта ни е да създаваме точни и ясни съобщение, които да се разпространяват по най-подходящите комуникационни канали за постигане на максимален ефект и на полския пазар. Предстои ни да създадем нов имидж на дестинация България, да поработим върху нови ефективни стимули и помощи за сектора“, добави зам.-министърът.

Сподели публикацията