Slide
Slide

Поморие. Община Поморие отчете ръст от реализираните нощувки през летния сезон на 2021 година, спрямо същия от миналата – 2020 година. През 2021 г. те са близо 483 хил., като спрямо 2020 г. ръстът е от 59%. Спадът спрямо 2019 година е 33%.

Запазва се тенденцията по-големият процент на почиващи в Поморие да са български туристи. От чужденците най-много са туристите от Румъния, следвани от Германия, Полша и Чехия. Запазва се и благоприятната тенденция за увеличение на туристите през месец септември, като резултатът е в сравнение и с двете предходни години.

Спрямо 2020 г. броят на категоризираните и регистрираните места за настаняване на територията на община Поморие се е увеличил с 267 обекта, което в относителна стойност е ръст от 32 %.

Пълният анализ на летен сезон 2021 г. бе официално представен пред туристическия бранш, по време на инициирана от кмета Иван Алексиев среща, именно за да бъдат отчетени резултатите от изминалия летен сезон и да се обсъдят основните приоритети за сезон 2022.

„Тази година беше много показателна – много хора, много автомобили, много туристи с различни интереси, видно от избора им на места за хранене и настаняване – от малките капанчета и квартири, до високите категории ресторанти и хотели – всичко беше заето, с резервации. Това искам да виждам и занапред – туристите да идват в Поморие, да не могат да намират места, да правят резервации за дни напред за заведения и шезлонги например. Това показва, че градът е харесван и ние работим точно в тази посока – да вдигнем още нивото на Поморие, за да привличаме по-висок клас туристи“. Това каза кметът Иван Алексиев по време на срещата, като сподели, че вече е внесен и очаква одобрение проектът за реконструкция на крайбрежната алея, включващ ново осветление и туристически атракции. Разработва се проект за платено паркиране, който ще бъде представен на широко обществено обсъждане. Нова визия на източния плаж, въвеждане на нова система за разделно сметосъбиране, както и подобрение качеството на общинското здравеопазване също са проекти, по които Община Поморие активно работи.

Представител на Фрапорт – оператор на Летище Бургас, който бе гост на срещата, определи сезона като добър с тенденция за възстановяване от кризата от 2020 година.

По време на дискусията, на която присъстваха и зам.-кметът Янчо Илиев и председателят на Общинския съвет Адам Адамов, представителите на туристическия бранш споделиха впечатленията си и отправиха своите предложения за следващия туристически сезон.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Висококачествена Козметика за Здрава Кожа — Dr. Spiller Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA