Половината от хотелиерите се скриха от държавата
Половината от хотелиерите се скриха от държавата
Slide
Slide
Slide
Slide

Грози ги до 6 бона глоба и отмяна на звезди, ако не излязат на светло

София. Само 12 123 места за настаняване са се вписали в Единната система за туристическа информация (ЕСТИ) до началото на октомври, когато изтече крайният срок, съобщава “Монитор”. Броят им е близо наполовина по-малко от очакванията на туристическото министерство, показва справка на ведомството.

В началото на февруари бе пусната системата ЕСТИ, в която трябва да се впишат над 20 000 места за настаняване. Към 9 октомври най-много са регистрираните апартаменти за гости (4910), следвани от стаите за гости (2365) и къщите за гости (2063). В новата система хотелите са общо 2120, от които 937 са семейни, регистрираните бунгала са 218, а почивните станции – 118. Най-малко са излезлите на светло вилни селища – 3, а едва 5 са селищата за почивка.

Близо 8 млрд. лева повече приходи се очаква да излязат от сивия сектор в следващите пет години, или 800 млн. лв. данъци в хазната, прогнозира преди година ресорният министър Ангелкова. Очакванията са сивият сектор да намалее с 20 на сто в следващите пет години.

Системата е задължителна за всички места за настаняване. До шест бона може да стигне глобата за собственици на хотели и други места за почивка, които не са се вписали в ЕСТИ, като то е при повторно нарушение от страна на търговеца. При трета констатация за липса на регистрация на туристическия обект санкцията е заличаването му от регистъра, водещо до лишаване от право на дейност и отнемане на категоризацията на обекта.

Припомняме, че идеята за изграждане на единна система за туристическа информация датира от повече от пет години. От 20 февруари 2019 г. ЕСТИ беше инсталирана в реална среда в Държавния хибриден частен облак. Процесът по въвеждане на данни в системата стартира най-напред в Столична община и в други 4 пилотни общини в страната. Капацитетът на местата за настаняване се отразява в Националния туристически регистър и за целите на ЕСТИ данни се извличат от регистъра. Целта е на едно място да се съберат данните за туристите в страната, както и да се създаде възможност различни институции да “взимат” в реално време информацията, която им е необходима. Така например се предвижда, след като хотелиерите запишат в системата данните за гостите в техните обекти, МВР да има онлайн защитен достъп до личната информация на лицата по линия на сигурността, Националната агенция за приходите да събира в агрегиран вид данни за приходите и регистрираните продажби с цел финансов контрол, а общините – информация за реализираните нощувки по линия на събираната от тях туристическа такса. От догодина общините ще изчисляват дължимия за месеца туристически данък на база информацията от новата система, предвиждат предложенията за промени в Закона за местните данъци и такси.

Сподели публикацията