Slide
Slide

В Чепеларе отбелязват тържествено 55 г. от обявяването му за град, съобщиха от общинската пресслужба. Специално заснет филм „Да знаем и помним – Чепеларе през вековете“ ще разкаже историята на селището

Чепеларе. В Чепеларе отбелязват тържествено 55 г. от обявяването му за град, съобщиха от общинската пресслужба. Специално заснет филм „Да знаем и помним – Чепеларе през вековете“ ще разкаже историята на селището. Честването на 55-годишнината на родопския град ще продължи и на 15 септември с концерт и прожекция на филма „Да знаем и помним“, пише econ.bg. На този ден през 1964 г. Чепеларе е обявен за град.

Всеки си има списък с места за посещение – постижими и мечтани. Българските дестинации не са по-малко атрактивни и любопитни. Сигурно ще се изненадате, че все още има места, които не познавате.

Чепеларе е най-високият град в България и известен зимен курорт в Южна България. Намира се в област Смолян, на 10 км северно от курортния комплекс Пампорово и на около 75 км южно от Пловдив. Градът е разположен в централната част на Родопите и само 220 км го отдалечават от София. Чепеларе е най-високо разположеният град в България с надморска височина 1232 метра и с население около 9800 човека.

В непосредствена близост до Чепеларе се намира ски зоната „Мечи чал“, в която е най-дългата и една от най-добрите писти за алпийски ски в България. През периода 2007-2009 г. бяха направени значителни инвестиции в ски зоната и Чепеларе вече се развива като самостоятелен ски-център.

До пролетта на тази година финландският производител на спортни стоки „Amer Sports corporation“ бе собственик на фабриката за ски в Чепеларе, която купи в края на 2008 година. Така с пазарен дял 24% от световното ски производство родопският град беше най-големия производител на ски в света!

Купувачът е китайският консорциум Mascot Bidco, в който водеща роля има Anta Sports Products. Консорциумът на Anta Sports направи оферта на акционерите на финландския концерн Amer Sports за стойност от 4.7 млрд. евро в края на миналата година. Сделката с големия китайски инвеститор предполага всички акции да бъдат изкупени и консорциумът на Anta Sports да стане едноличен собственик на дружеството. Освен Anta Sports Products Limited, която има 58% собственост в консорциумът, в него са включени още инвестиционният фонд FountainVest Partners, канадската Anamered Investments и китайският Tencent.

През града протича река Чепеларска, известна и като Чая. Дължината ѝ е 86 км, а след като пресича и общините Асеновград, Родопи и Садово (в Пловдивска област) се влива в река Марица.

Съвременното селище е основано през XVIII век след Освобождението. По-късно градът се развива като стопански, културно-просветен център в региона на Средните Родопи, докато в наши дни се превръща в един от основните курорти за развитие и практикуване на зимни спортове. През 1880 г. се открива пощенска станция и е прокаран телеграф. През 1921 г. градът е електрифициран.

Местното туристическо дружество е основано през 1934 г. и носи името „Студенец“. В Чепеларе е уникалният за страната Музей по спелеология и български карст. Наблизо са природната забележителност Чудните мостове. както и Астрономическата обсерватория на Рожен.

В Чепеларе може да бъде посетен единственият в България Музей на ските, който отваря врати през 1998 година. Експозицията му проследява историята на развитие на зимните спортове и ските в града и в страната.

В Чепеларе е родена Екатерина Дафовска. Тя е най-голямата гордост на града със спечеления златен медал на Зимните олимпийски игри в Нагано (Японоия) през 1998 година.

Сподели публикацията