Снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. Гръцките власти взеха решение за отваряне на ГКПП „Капитан Петко Войвода – Орменион“ за пътнически превоз, съобщиха от Министерството на външните работи. От днес, 14 май 2021 г. граничният пункт ще работи 24 часа в денонощието. Същото важи и за ГКПП „Кулата – Промахон“, който досега не пропускаше пътници в часовия диапазон между 23:00 ч. и 7:00 ч.

По информация на българското посолство в Атина и генералното консулство в Солун при планиране на пътуване до Гърция гражданите следва да отчитат забраната за движение в страната, която към момента е в интервала от 00:30 ч. до 5:00 ч. Обръщаме внимание, че при влизане в Гърция от днес ГКПП „Маказа – Нимфея“ е отворен само за лекотоварни автомобили до 3,5 т.

Гърция отваря врати за туристи от 14 май, премахва ограниченията за движение между областите

Също така от 14 май 2021 г. българските граждани, преболедували COVID-19, могат да влизат в Гърция със свидетелство за придобити антитела вследствие на прекарана коронавирусна инфекция (при условие че са изминали най-малко два месеца след края на заболяването и не повече от девет месеца от него). Документът трябва да бъде издаден на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език от оторизиран здравен орган или сертифицирана лаборатория.

В сила остават и възможностите за влизане в страната при представяне  на негативен  PCR тест, направен не по-рано от 72 часа, както и сертификат за ваксинация за коронавирус COVID-19 на английски, френски, немски, италиански, испански или руски език, свидетелстващ, че са изминали поне 14 дни от завършването на ваксинацията. Сертификатът трябва да включва имената на ваксинирания, както и видът и броят на дозите на ваксината.

Освободени от тези изисквания за влизане в Гърция са децата под 5-годишна възраст, както и водачите на тежкотоварни превозни средства.

Припомняме, че при пътуване към Гърция всички граждани, включително и шофьорите на камиони, следва да имат генериран QR код след попълване на Passenger Locator Form (PLF): https://travel.gov.gr/#/

Припомняме, че от 14 май 2021 г. влязоха в сила и облекчения на вътрешните ограничителни мерки, сред които се премахва задължението за придвижване на гражданите след изпращане на съобщение на кратък номер или попълване на декларация. Разрешава се отново и движението от област в област. Отворени са организираните плажове и увеселителните и тематични паркове, както и откритите масти на заведенията (ресторанти, закусвални, кафенета). В заведенията не е разрешено пускането на музика. Кафенетата и ресторантите в хотелите работят и в закритите си части, но само за обслужване на клиентите на хотела.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се обърнат към посолството на Република България в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; +30 210 67 48 105; +30 210 67 48 106, както и към генералното консулство на България в Солун на тел. +30 2310 829 210 и на дежурния телефон в извънработно време: +30 2310 869 510.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията