Априлци. Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова провери места за настаняване в община Априлци. По време на работното си посещение тя се увери лично в спазването на противоепидемичните мерки в къщи за гости и хотели в района. Заедно с министъра в проверката участваха инж. Тихомир Кукенски – кмет на община Априлци, и инж. Ваня Събчева, областен управител на Ловеч.

Инспекцията показа, че утвърдените и въведени правила за работа се спазват стриктно, като се прилагат безкомпромисно всички заложени мерки за дейност, наложени заради разпространението на коронавируса, посочи вицепремиерът. Тя бе категорична, че е изключително важно да се прилагат разработените указания за дейност от Министерството на туризма, само така може да се гарантира сигурността на туристите и заетост на местата за настаняване.

За първите 2 месеца от зимния сезон в община Априлци са пренощували над 1100 туристи, като спадът е 29% по данни от ЕСТИ, съобщи министър Николова. И уточни, че най-сериозно е намалението на туристите в хотелите – 84%, а при къщите за гости то е едва 9% за периода декември 2020 г. – януари 2021 г. Къщите за гости са безспорно водещиятизбор за туристите в община Априлци, като в тях са пренощували 68% от туристите в общината за първите два месеца от зимния сезон. Това прави малко под 800 туристи за двата месеца.

В общината има регистрирани 63 къщи за гости, 38 стаи за гости, 11 малки семейни хотела и 2 хотела с по-висока категория.

Тези данни са поредното доказателство, че пандемията наложи нови тенденции в търсенето на туристически услуги, коментира вицепремиерът. Тя добави, че пътуванията, които предполагат избягване на струпване на много хора на едно място, са предпочитани още от миналото лято и прогнозите са, че това ще се запази през тази и следващите години.

Малко над 11 хил. са пренощувалите туристи в община Априлци  през 2020 г. по неокончателни данни, като над 99% от тях са българи. Чуждестранните туристи тук през миналата година са малко и са предимно от Германия, Великобритания, Румъния.

Районът предлага отлични условия за еко и селски туризъм, посочи още министър Николова. И подчерта, че регионътима голям потенциал за развитие и трябва да се популяризира.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във Facebook, Instagram, Telegram, LinkedIn, YouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията

Семеен хотел и вили в алпийски стил в Паничище | 103 Alpine Нов СПА хотел в Сапарева Баня | 103° Hotel & SPA