Slide
Slide

Пловдив. Ресторантьори в три големи областни града стягат протест, съобщиха от структурата на Българската асоциация на хотелиери и ресторантьори /БХРА/ в Пловдив. Следващата седмица предстои среща на бранша във Велико Търново, а на 22-и – в ресторант „Даикс“ в Пловдив, когато ще бъде направена и организация на протеста. Първата стъпка е символична и включва поставяне на надписи „Протест” на заведенията, но при втората се преминава директно към затваряне на местата за хранене за по един ден.

Звездите от руския сериал „Кухня“ идват на световното за готвачи и бармани в Равда

Ако исканията на ресторантьорите не бъдат удовлетворени, то тогава те ще протестират пред общината в Пловдив, както и пред Министерски съвет в столицата. Местните ресторантьори негодуват, че са изпратили слаба за туризма година в Пловдив, въпреки титлата Европейска столица на културата, сподели председателят на БХРА Пловдив Енчо Енев. Според него целият дребен и среден бизнес е в колапс в зимните месеци. Основните искания са за намаляване ставката на ДДС. В Румъния заетите в хранителния бизнес плащат 5 % ДДС, в Гърция е 12 %. В почти всички европейски страни ДДС върху хранителните продукти е по-нисък, от този в България, аргументираха се хората от бранша.

Виртуози в кухнята от Варна, Добрич и София отварят кулинарна академия в Слънчев бряг

Протестът ще бъде насочен и срещу административния произвол над този сектор в бизнеса, оплакват се ресторантьорите. „Проверяват ни полицаи с качулки по-начин, сякаш ние сме престъпници, данъчните са безскрупулни и за най-малкото нарушение затварят заведения. Ако всичко това продължи по този начин, до няколко месеца всички от бранша ще бъдат принудени да фалират. В сега действащия Закон за туризма има редица неизпълними условия, които създават корупционна среда. Например – заведение с над 50 места трябва да има задължително 4 отделни тоалетни“, споделиха собственици на заведения в Пловдив. Според тях при сега действащото законодателство е почти невъзможно да работиш законно и да печелиш от това.

НАП: Няма да има удължаване на срока по Наредба Н-18

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията