Еманюел Макрон
Slide
Slide

София. Нови мерки за насърчаване на ваксинацията и рестрикции заради разпространението на коронавируса се въвеждат във Франция, Гърция и туристическите области в Испания – Каталуния и Валенсия.

Франция

От 1 август ще бъде въведена специална система за Covid пропуски за ресторанти, барове, влакове, самолети и други обществени места, обяви в изявление пред нацията си президентът Еманюел Макрон.

От октомври французите ще загубят правото на безплатни PCR тестове, които се извършват без направление от лекар. Това е за „насърчаване на ваксинациите, а не за увеличаване на тестове“, обясни Макрон. В началото на учебната година ще бъдат стартирани кампании за ваксинация сред ученици и студенти. Ваксинирането срещу коронавируса вече е задължително и за здравните работници във Франция.

Гърция

В Гърция също въвеждат задължително ваксиниране за здравните работници, а в затворените части на заведенията вече ще се допускат само клиенти, които са били ваксинирани срещу Ковид-19. Това обяви в специално изявление към сънародниците си премиерът Кириакос Мицотакис. Той обяви, че правителството въвежда задължително ваксиниране на заетите в няколко сектора.

Правостоящи клиенти в заведенията на открито вече няма да бъдат обслужвани. Задължително е да са седнали, а с наредба е определено спазването на физическа дистанция. Собствениците на дискотеки и барове се противопоставиха на новите рестрикции. Те обявиха, че нощните заведения са изправени пред фалит.

Испания

Нови мерки за ограничаване на нощния живот с цел забавяне на разпространението на коронавируса се въвеждат в испанските туристически области Каталуния и Валенсия. Точно в 0.30 часа в Каталуния ще се прекратяват всички нощни дейности. До 10 души в двата региона се ограничават събиранията на хора на частни и обществени места. В областта Валенсия се въвежда вечерен час от 1 до 6 ч. в 32 града, сред които и самия град Валенсия.

Ирландия

Считано от 12 юли 2021 г. формуляра за локация на пътници, няма да бъде приеман на хартиен носител при влизане на територията на Ирландия, като става задължително електронното му подпълване. При завършване на онлайн формата, на всеки пътуващ ще бъде издадена електронна разписка, която той ще трябва да покаже при качване на самолет или ферибот до Ирландия. Допълнителни насоки и достъп до онлайн формуляра могат да бъдат намерени от правителството на Ирландия уебсайт тук: https://www.gov.ie/en/publication/ab900-covid-19-passenger-locator form /. Още по темата ТУК

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията