Slide
Slide

София. Окончателно! Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, с които се забранява  разполагането на палатки, чадъри, шезлонги всякакви други плажни принадлежности върху пясъчните дюни, бяха одобрени от депутатите. Забранява се преминаването, паркирането и престоя на автомобили върху подвижни, неподвижни и облесени дюни, освен в случаите на разрешено строителство. Продължава да бъде забранено свободното къмпингуване в двукилометровата зона от плажната ивица, но промените предвиждат да бъдат обособени специални зони, където да се практикува то. Това обаче няма да стане през този сезон.

С приетите окончателно изменения се въвеждат глоби за поставяне на палатки и плажни принадлежности (кърпи, чадъри и т.н.) върху дюни, като глобата е от 500 до 1000 лв. Предвиждат се санкции и за паркиране или преминаване на автомобили през пясъчните образувания в размер от 1 000 до 3 000 лв., като може да се конфискува и имущество на стойност между 3 000 и 5 000 лв. Законът важи не само за плажните дюни, но и за тези в близост до крайбрежните зони. С промените в закона се предвиждат глоби от 5 000 до 10 000 лв. и за поставяне на преместваем обект или съоръжение на територията на неохраняем плаж.

Според промените извън територията на морските плажове и местата за официално къмпингуване ще може да се създават зони, в които е разрешено временното разполагане на палатки, кемпери и каравани. Конкретният текст гласи, че може да се обособяват места за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани в зона „А“ и „Б“, извън територията на морските плажове, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги в поземлени имоти или части от тях, собственост на държавата, на общините, на частни физически или юридически лица, попадащи в горски територии или в земеделски земи, както и в незастроени имоти, включени в границите на урбанизирани територии, без промяна на предназначението им.

Екоактивистите са категорични, че протестните им действия продължават. Тепърва ще решат дали да сезират Конституционния съд, в това число и президента Румен Радев, за законовите поправки.

Сподели публикацията