Подновява се международното изкачване на връх Руй
Подновява се международното изкачване на връх Руй
Slide
Slide
Slide
Slide

Трън. След двегодишна пауза ежегодното международно изкачване на връх Руй се подновява, съобщиха от Трънското туристическо дружество. Организацията посочва, че тази година туристите от България и Сърбия отново ще се срещнат, изкачвайки върха от двете страни на границата.

Организираното изкачване от България ще започне от село Забел, а от Сърбия то се води от планински клуб „Руй“, Бабушница.

Пътеки до върха има и от селата Зелениград и Ломница. Те са добре маркирани, така че желаещите могат са се възползват и от тях, за да го изкачат. Водачи от Трънското туристическо дружество обаче ще има само от село Забел.

Тръгването е на 25 юни – събота, в 09:30 ч. от площада на селото. Разстоянието до Руй е 8,5 км в посока, с 900 м положителна денивелация.

Връх Руй е граничен, поради което е необходимо желаещите да го изкачат да изпратят уведомление до Гранична полиция. В него трябва да посочите три имена и ЕГН. Ако сте група, можете да пратите един имейл за всички участници в нея. Имейл адресът на Гранична полиция е rdgp_dragoman@abv.bg.

Сподели публикацията