Slide
Slide

Трън. След двегодишна пауза ежегодното международно изкачване на връх Руй се подновява, съобщиха от Трънското туристическо дружество. Организацията посочва, че тази година туристите от България и Сърбия отново ще се срещнат, изкачвайки върха от двете страни на границата.

Организираното изкачване от България ще започне от село Забел, а от Сърбия то се води от планински клуб „Руй“, Бабушница.

Пътеки до върха има и от селата Зелениград и Ломница. Те са добре маркирани, така че желаещите могат са се възползват и от тях, за да го изкачат. Водачи от Трънското туристическо дружество обаче ще има само от село Забел.

Тръгването е на 25 юни – събота, в 09:30 ч. от площада на селото. Разстоянието до Руй е 8,5 км в посока, с 900 м положителна денивелация.

Връх Руй е граничен, поради което е необходимо желаещите да го изкачат да изпратят уведомление до Гранична полиция. В него трябва да посочите три имена и ЕГН. Ако сте група, можете да пратите един имейл за всички участници в нея. Имейл адресът на Гранична полиция е rdgp_dragoman@abv.bg.

Сподели публикацията