Slide
Slide

Слънчев бряг. Първоначалните мрачни прогнози за сериозен спад на туристите по родното Черноморие започват постепенно да се разсейват и към момента нагласите са доста по-обнадеждаващи, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова на пресконференция в курорта Слънчев бряг. По думите ѝ към момента очакванията са за нива на туристите, близки до тези от миналата година.

„Засега се движим в рамките на 1-2% спад, като той е основно на територията на големите курорти. Пазарите, при които имаме ръстове, откъдето се компенсират и първоначалните данни за спадове при ранните записвания, са: Великобритания – 19%, Украйна – 50%, Полша – 12%, Чехия – 12%, Франция – 19%, Израел – 10%. По-пълни резултати ще имаме в края на сезона, но се надявам този тренд да се запази.”, коментира Николина Ангелкова.

За първите 4 месеца на тази година над 1 750 000 чуждестранни туристи са посетили страната ни, което е ръст от 1,6%. Специално за Слънчев бряг най-много са туристите от Германия, Англия, Полша и Русия.

„От началото на годината продължаваме да имаме доста добър ръст на нощувките, което е изключително важно, защото това води до реализиране на повече приходи. Към момента ръстът на приходите е 4,6%, а на нощувките около 4,8%.”, допълни министърът на туризма.

Като положителна тенденция Ангелкова посочи удължаването на престоя на туристите от чужбина. Ако за изминалите години той е бил средно 5 дни, сега се е покачил на 7-дневен, а през юли и август достига до 10 дни. Най-дълги почивки у нас правят почиващите от Русия.

Сподели публикацията