20 хотела по Северното Черноморие отвaрят врати за Великден
20 хотела по Северното Черноморие отвaрят врати за Великден

Варна. Около 20 хотела по Северното Черноморие с общ капациет от около 10 000 легла, ще отворят врати за Великденските празници. Това коментира пред Монитор във връзка с предстоящия наплив от туристи в началото на сезона у нас, проф.д-р Стоян Маринов, декан на факултет „Управление“ в Икономическия университет и член на УС на Варненската туристическа камара.

„Заетостта набазата ще е от порядъка на 70-80 процента. Хотелиерите очакват във Варна и съседните курорти да пристигнат по предварителлни заявки поне около 8 000 румънци. Повечето от гостите от Румъния идват от няколко години и могат да бъдат наричани традиционни, каза още проф. Маринов.

Специално за тях ще отворят врати предимно луксозни хотели, които разполагат с вътрешни басейни и СПА-центрове. Над 80 % от предлагането ще е олклузив, тъй като то се предпочита от гостите.

Както всяка година, те идват начело с кметовете си с автобуси и пристигат от различни селища в Румъния. Повечето хотели са договорени и продадени още миналата година. Тук-там ще има и малко българи“, обясни проф. Маринов.

Средно на ден цената за тези почивки е около 100 лева. Повечето от тях ще ползват 4-дневни пакети с 3 нощувки при средна цена около 50 евро, или около 600 лева за двучленно семейство. Това означава, че във варненската икономика ще се завъртят над 1,2 млн. евро.

Според експерта, ако хотелът е с повече звезди, офертите се оскъпяват с около 40-50 %. Съответно по-нискокатегорийните места за настаняване свалят офертите със същия процент. Целта е да е излезе с по-малко загуби от „дупката“ на слабите резервации и прогнозирания тежък сезон през това лято.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase
Последвайте Bgtourism.bg във VIBER
Последвайте Bgtourism.bg в INSTAGRAM
Последвайте Bgtourism.bg във FACEBOOK
Последвайте Bgtourism.bg в YOUTUBE