Bremen, Germany - May 26, 2015: Panoramic view of the Bremen Market Square with Town Hall, Roland Statue and Bremen Cathedral. In July 2004 the part of square consisting of the Roland Statue and the Town Hall was listed as a UNESCO World Heritage Site.

Ханзата, известна още като Ханзейска лига, е била през Средновековието богат и могъщ съюз. В градовете, които са били част от него, това се вижда и до днес. Представяме Ви най-красивите ханзейски градове на Германия:

Любек

Любек е бил най-богатият от всички ханзейски градове и години наред е ръководил Ханзата. Наричали са го дори „Кралицата на Ханзата“. През 1987 година ЮНЕСКО включва стария град на Любек в световното културно наследство. Там се намира и музеят на Ханзата, проследяващ разцвета и упадъка на този могъщ търговски съюз, в който са членували близо 200 града.

Хамбург

От 13 до 15 век Ханзата контролира цялата търговия между Североизтока и Северозапада в Европа. Хамбург членува в съюза още от 1321 година. По това време пристанището вече е съществувало. Днес то е любимо място на туристите. Около 1 милион посетители участват всяка година в началото на май в тържествата по случай рождения ден на хамбургското пристанище.

Бремен

Богатите бременски търговци са превозвали стоките си по река Везер до Северно море, а оттам са ги изнасяли в цял свят. Бляскавото минало на Бремен е видимо и до днес: пищно украсената сграда на кметството и статуята на Роланд на централния градски площад са от 2004 година под закрилата на ЮНЕСКО.

Щралзунд

В Щралзунд на Балтийско море се вижда може би най-добре как са изглеждали градовете от Ханзата по време на техния разцвет през 14 век. Средновековният градски център на Щралзунд е почти напълно запазен. Между старите пристанищни складове е изграден модерният музей „Ozeaneum“, в който посетителите се потапят в дълбините на Балтийско и Северно море.

Висмар

Един от отличителните белези на град Висмар са сградите от печени червени тухли. Този архитектурен стил е характерен за градовете в Северна Германия. От червени тухли са изградени не само църквите в града, но и много от „светските“ сгради. През 2002 година старият град на Висмар е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Росток

В силните години на Ханзата Росток е бил един от най-важните разпределителни центрове на Балтийско море. В наши дни всяко лято в града се провежда празникът „Hanse Sail“. Специално за него в пристанището на Росток котва пускат до 250 платноходи и кораби-музеи, които могат да бъдат посетени от жителите и гостите на града.

Люнебург

През Средновековието град Люнебург на река Илменау е бил най-големият доставчик на сол за цяла Северна Германия. Солта, добивана там, е била товарена на кораби, с които през реките Илменау и Елба е стигала до Северно море. Местният музей на солта показва колко голяма роля е изиграла тя за развитието на града.

Корбах

Този град в провинция Хесен нито е на река, нито има излаз на море. И въпреки това през 15 век Корбах става член на Ханзейския съюз. Обяснението: чисто географски там са се пресичали важни търговски пътища. Общо 26 са германските градове, които и до днес носят наименованието „Ханзейски град“.

Автор: Лина Елтер, DW

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК