Slide
Slide

Ханзата, известна още като Ханзейска лига, е била през Средновековието богат и могъщ съюз. В градовете, които са били част от него, това се вижда и до днес. Представяме Ви най-красивите ханзейски градове на Германия:

Любек

Любек е бил най-богатият от всички ханзейски градове и години наред е ръководил Ханзата. Наричали са го дори „Кралицата на Ханзата“. През 1987 година ЮНЕСКО включва стария град на Любек в световното културно наследство. Там се намира и музеят на Ханзата, проследяващ разцвета и упадъка на този могъщ търговски съюз, в който са членували близо 200 града.

Хамбург

От 13 до 15 век Ханзата контролира цялата търговия между Североизтока и Северозапада в Европа. Хамбург членува в съюза още от 1321 година. По това време пристанището вече е съществувало. Днес то е любимо място на туристите. Около 1 милион посетители участват всяка година в началото на май в тържествата по случай рождения ден на хамбургското пристанище.

Бремен

Богатите бременски търговци са превозвали стоките си по река Везер до Северно море, а оттам са ги изнасяли в цял свят. Бляскавото минало на Бремен е видимо и до днес: пищно украсената сграда на кметството и статуята на Роланд на централния градски площад са от 2004 година под закрилата на ЮНЕСКО.

Щралзунд

В Щралзунд на Балтийско море се вижда може би най-добре как са изглеждали градовете от Ханзата по време на техния разцвет през 14 век. Средновековният градски център на Щралзунд е почти напълно запазен. Между старите пристанищни складове е изграден модерният музей „Ozeaneum“, в който посетителите се потапят в дълбините на Балтийско и Северно море.

Висмар

Един от отличителните белези на град Висмар са сградите от печени червени тухли. Този архитектурен стил е характерен за градовете в Северна Германия. От червени тухли са изградени не само църквите в града, но и много от „светските“ сгради. През 2002 година старият град на Висмар е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Росток

В силните години на Ханзата Росток е бил един от най-важните разпределителни центрове на Балтийско море. В наши дни всяко лято в града се провежда празникът „Hanse Sail“. Специално за него в пристанището на Росток котва пускат до 250 платноходи и кораби-музеи, които могат да бъдат посетени от жителите и гостите на града.

Люнебург

През Средновековието град Люнебург на река Илменау е бил най-големият доставчик на сол за цяла Северна Германия. Солта, добивана там, е била товарена на кораби, с които през реките Илменау и Елба е стигала до Северно море. Местният музей на солта показва колко голяма роля е изиграла тя за развитието на града.

Корбах

Този град в провинция Хесен нито е на река, нито има излаз на море. И въпреки това през 15 век Корбах става член на Ханзейския съюз. Обяснението: чисто географски там са се пресичали важни търговски пътища. Общо 26 са германските градове, които и до днес носят наименованието „Ханзейски град“.

Автор: Лина Елтер, DW

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК
Сподели публикацията