Slide
Slide

Шумен. Близо 2,5 милиона души са гледали рекламата на германския автомобилен концерн BMW, която бе заснета във вътрешното пространство на паметника „Създатели на българската държава“ в Шумен. Кадрите бяха направени през септември м.г., когато туристическата забележителност отбеляза 40 години от своето основаване, а за последната близо година видеото стана хит в YouTube.

Внушителният архитектурен комплекс с българските ханове, извисяващ се над град Шумен, стана любопитен декор не само за видеото, но и за първите официални фотографии на най-новия концептуален модел на автомобилния гигант – BMW Concept XM.

Емералд Травел пуска новогодишни чартърни полети до Анталия и от четирите големи български летища

Паметникът „Създатели на българската държава“ няма аналог в Европа, той е първи представител на абстрактната деконструктивистика в света, станала популярна в изкуството през 90-те години на ХХ в. Огромното архитектурно бижу включва огромни фигури на българските владетели Аспарух, Тервел, Крум, Омуртаг, Борис I и Симеон I. По мемориала са изобразени и военни победи и приемането на славянската писменост.

Този монумент е символ на ранносредновековната българска държавност и народностната ни идентичност.

Сподели публикацията