Живко Иванов: Пандемията разрушава инфраструктурата в туризма, най-сериозният проблем е запазването на кадрите (видео)
Живко Иванов: Пандемията разрушава инфраструктурата в туризма, най-сериозният проблем е запазването на кадрите (видео)
Slide
Slide
Slide
Slide

София. “Разрушаването на инфраструктурата на бизнеса ни е най-големият проблем, който пандемията нанася вече година и половина. Хората ще продължат да пътуват и да идват в България, но най-голямото предизвикателство пред бранша е загубата на кадрите, които отиват в други сектори”, заяви по време на “Хотелски форум 2021” Живко Иванов – зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм и директор “Управление на активи” в Галакси Инвестмънт Груп.

“Най-тежък е ударът върху кадрите – хората, които сглобяват продукта, наречен туризъм – пострада мотивацията им, доходите и хоризонта. Много колеги излязоха от сферата и едва ли ще се върнат, а виждаме, че младите хора не се присъединяват към туристическата сфера с желанието, с което нахлувахме ние преди 20 г.”, добави Иванов.

Той посочи, че най-сериозният риск за туризма е как да запазим хората си и тяхната ангажираност към туристическата индустрия. “Хората в туризма са продукта, който ние продаваме, не са сградите или паметниците около тях. Дали един гост е доволен – зависи от цялостното усещане, което му остава от пътуването. А ние знаем, че основното в туризма са контакта с персонала – посрещнали ли са го с усмивка, обърнали ли са му внимание, почуствал ли се е „в къщи“, получил ли е емоцията, която е търсел от това пътуване, защото в един свят на изолация – комуникацията стана жизненоважна за всеки от нас”, каза още Живко Иванов, който направи интересен експеримент – преброяване относно възрастовата граница сред присъстващите в залата, които са ангажирани в туризма и създаването на туристически продукт. Допитването установи, че от 300 присъстващи едва трима са до 25 години, а други 7 са в диапазона между 25-30 г. Това представлява 3% от присъстващите. Преди 15 години младите кадри са представлявали близо 20-25% при подобни форуми.

InterContinental Sofia e обявен за бизнес хотел на годината, страната ни получава 6 награди

“В началото на кризата всеки от нас избра своята стратегия за работа и към ден днешен се виждат както успешните, така и грешните решения. За съжаление при неясни приходи, контролът на разходите е най-важният показател за реализиране на позитивна рентабилност. Въпреки това ние продължаваме да се борим и ден след ден изграждаме наново структурите и продукта си. Аз вярвам, че трябва да работим повече заедно, защото ние сме конкуренти в хотелите, но гребем заедно срещу течението на алтернативните дестинации. Ако създадем екип от колеги в дестинация България, това е основата върху която ще постигнем не само възстановяване, но и нови върхове. Аз познавам колегите и знам, че можем да го постигнем заедно”, каза за Bgtourism.bg Живко Иванов.

Ще се възстанови ли туризмът такъв, какъвто го познаваме: доколко пандемията промени бизнеса, как да се адаптираме към новата реалност?

ВИДЕО от панелната дискусия с Жулиета Серафимова, Живко Иванов, Димитрина Горанова и Георги Щерев може да проследите тук

ВИДЕО от панелната дискусия “Демографска криза, последствия от пандемията или просто ръст в цената на „ресурса“: кои са причините за недостига на кадри в хотелите и как той може да бъде преодолян?” с Ивелина Гацева, Веселин Данев, Владимир Ников, Маргита Тодорова и  Вангел Иванов може да проследите тук

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube, TikTok

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията