Slide
Slide

Спа. „Спа“ не е просто дума за здраве чрез вода, а името на белгийски град, откъдето започва всичко. Малкото белгийско градче СПА се намира във Валония, в сърцето на Ардените, на около 35 километра от Лиеж. Белгийската провинция е известна със своите гори и поля, пресичани от тесни, но добре поддържани пътища, които водят към Ардените. Не, тук няма да намерите високопланински проходи и секващи дъха серпантини. Планината е стара и висока едва 694 м – точно колкото да предложи красива гледка с гъсти вековни гори в обкръжението на чист и свеж въздух.

Водата в Спа е най-голямото богатство на областта. Толкова е лековита, че човек се пита дали приказките за живата вода не са тръгнали именно оттук. Мнозина считат, че именно оттук започва всичко. Курортът е известен от римски времена, когато е носел името Aquae Spadanae/Sepadonae (понякога грешно свързвано с думата spargere – шумящ, пръскащ). Още в древни времена се носела славата на градчето, за което споменавал в хрониките си дори римският историк Плиний Стари. Местната минерална вода съдържа желязо, има метален привкус и е леко газирана.

Безценна е при стомашни заболявания и ревматизъм. На бани в Спа са идвали крале, принцове, херцози и всякакви светски знаменитости. Тук са отсядали Маргарита Наварска, Мария Стюарт, Ришельо, Джакомо Казанова, Виктор Юго, Монтен. Мястото е било любимо и за руските царе – в белгийския град са се лекували Петър I, Павел I, Николай II. По-късно кралица Мари Хенриета, съпруга на белгийския крал Леополд, построила тук своя резиденция и мястото категорично се сдобило с дворцов ореол. За да не скучаят високопоставените гости на Спа, тук било отворено казино – първото не само в Европа, но и света. А градът станал известен като „кафенето на Европа“, където си давали среща най-големи знаменитости.

И днес в града има две луксозни къпални с топла минерална вода. Едната се намира в центъра и е известна с прочутите атланти, които поддържат сградата още от 1868 г. До другата, разположена на хълма на Анет и Любин – валонските Ромео и Жулиета – туристите могат да стигнат с лифт, от който се открива красива панорама към целия град. Заедно с водата на модното градче, думата „spa“ е пренесена в Северна Англия, като на северния диалект се произнасяла като „spaw“ и била употребявана в смисъла, който носи и сега. В сегашните мулти-култи и политически коректни времена, и комерсиален контекст, терминът е откъснат от името на града и се смята, че е съкращение на латински фрази от типа „Salus Per Aquam“ или „Sanitas Per Aquam“, т. е. „здраве чрез вода“.

В съчетание с красивата архитектура на ХIХ век, многобройните ресторанти с изискана кухня и модерни бутици центърът на града привлича многобройни посетители 12 месеца в годината. За любопитното око на туриста интерес представляват също панорамното влакче, с което може да се направи обиколка на града, ежеседмичният неделен пазар, Музеят на водите и галерията с произведения на пейзажисти, запечатали природата в тази част на страната, както и романтичните околности на града. Днес често наричат градчето „перлата на Ардените“. Но славата му в наши дни се дължи вече не само на минералната вода, но и на Формула 1. Градът, притежаващ една от най-атрактивните състезателни писти, ежегодно предлага домакинството си на белгийското Гран При. Друг любопитен факт е, че на 19 септември 1888 г. тук се е състоял първият в света конкурс за красота. Участието на 350-те кандидатки било „по документи“ – те изпратили свои снимки на организаторите. От тях били избрани 21, настанени в частен пансион, където изключително компетентно, т. е. мъжко, жури водило събеседване на „четири очи“. Победителка станала 18-годишната Берта Сукаре (Bertha Soucaret) от Гваделупа, която получила титлата и награда от 5 000 франка. По онова време короната на кралицата на красотата още не била измислена.

Сподели публикацията