Slide
Slide

Чепеларе. Единственият по рода си музей на пещерите и пещерното дело в Югоизточна Европа отваря врати за туристически посещения след пълно преобразяване. 39 години след построяването си, Музеят на родопския карст в Чепеларе е напълно ремонтиран с над 1.1 млн.лв., осигурени чрез управляваната от Министерството на регионалното развитие и благоустройството  програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция – България 2014-2020 г. Проектът „Интегриран подход за развитие на културни и природни обекти в Чепеларе, България и Просочани, Гърция” (INTEGRA_TOUR), цели  да съхрани и подобри местната култура, паметници, природни туристически ресурси и да популяризира форми на туризъм, както и да покаже различните култури, обичаи, начин на живот, традиционни знания и занаяти.

Музеят е с изцяло нов дизайн на всички помещения в сградата и ново оборудване. Изключително впечатляваща и атрактивна е новата декорация, имитираща карстова пещера с отливки. Музейните експонати са разположени и аранжирани върху съвременни нови стъклени шкафове, изложбени маси, полици и витрини. Пространството в централната зона на музея е преустроено в мултимедийна зала. Положени са също нови настилки, стенни облицовки и тавани. В стените са вградени ниши за излагане на експонати. Обособено е помещение за сувенири. Подменени са ВиК, електрическата и отоплително-вентилационните инсталации. Изградени са нови озвучителна и пожароизвестителна инсталации.

Музеят на родопския карст притежава богата експозиция минерали, скъпоценни и полускъпоценни камъни, различни видове скали и пещерни образувания. В отдела по пещерна палеонтология, са показани какви животни са обитавали пещерите. Посетителите могат да видят възстановен изцяло от естествени кости скелет на пещерна мечка, както и част от долна челюст на леопард, която е най-старата кост от такова животно, намерена в цяла Европа.

По проекта е доставен уред за холограмни изображения и модулна сцена снабдена с прожектори и озвучителна система. Сцената е разположена на пл. „Олимпийски“, в центъра на град Чепеларе, и ще служи за изнасяне на беседи и провеждане на различни мероприятия на открито.

Извършена е и  реконструкция и благоустрояване на пространството около Паметника на загиналите във войните чепеларци. Оформена е паркова среда с алеи и стъпала. Изградено е алейно осветление и скрити в терена ефектни осветителни тела. Изграден е и амфитеатър за беседи на открито с места за сядане на посетители. Монтирано е оборудване за светлинно-звуков спектакъл „Звук и светлина – паметта на Чепеларе“. Представлението акцентира върху величието на историята, на важните моменти от битките при освобождението на Родопите, както и върху развитието на Чепеларе през годините и до днес.

По проекта се проведе и задълбочено маркетингово проучване на туристическите културни и природни обекти на територията на община Чепеларе. Разработена е уеб платформа за работа в мрежа на общността. Основна цел е създаването, развитието и популяризирането на портал за палеонтологичната идентичност на трансграничната зона, в който любители и професионални палеонтолози могат да контактуват и да си сътрудничат в ученето, науката и т.н.  Изработено е смартфон приложение, достъпно за всички потребители със смартфони. На базата на QR кодове e представена информация за туристически обекти с културна и природна стойност.

Разработена е открита база данни за културни палеонтологични активи на Чепеларе и Просочани, Гърция.

Сподели публикацията