Тихомир Янакиев: Созопол е готов за летния сезон
Тихомир Янакиев: Созопол е готов за летния сезон
Slide
Slide
Slide
Slide

На 17 юли е празникът на една от най-красивите туристически дестинации в България – Созопол. По този повод разговаряме с кмета на Общината Тихомир Янакиев

– Как Созопол ще отбележи своя празник – 17 юли, г-н Янакиев?
– Созопол ще отбележи празника си с поредица от събития, които ще започнат още на 12 юли. Ще преминем през откриването на изложби и спектакли, които ще се проведат на територията на града. На градския стадион ще бъдат проведени Фермерски игри детско футболно първенство. Програмата включва още плувен маратон, фотоизложба „Уловени мигове от созополско око“ и много други прояви.

Гвоздеят на събитията ще бъде на 17 юли – ще има Народно веселие в местността „Света Марина“. Празничният концерт „Талантите на Созопол“, съпровождан от фойерверки, ще бъде в т.нар. амфитеатър в центъра на Созопол. За 18 юли сме планирали детски куклен театър. Цялата седмица от 12 до 18 юли е запълнена с множество събития, които са част от културния календар и са свързани с празника.

Виж цялата програма ТУК

– Созопол е туристически град. С какви новости тази година Созопол посреща своите туристи и как протича летния туристически сезон?
– Стараем се да подобрим инфраструктурата. Направихме изцяло ново асфалтиране на алеите на градската градина на Стария град на Созопол, направихме ремонт на тротоари и бордюри на така нар. Веселата улица, тя придоби съвсем различен вид. Туристите ще бъдат приятно изненадани в тази насока. Сезонът се очертава като миналата година или малко по-слаб. Това се дължи на факта, че съседните държави Гърция и Турция по-рано отвориха своите граници и една голяма част от летовниците, които миналата година са почивали по нашето Черноморие, са се насочили към тези дестинации.

„Ние сме Созопол“ презентира богатствата на красивия ни черноморски град (видео)

– Туристическата индустрия бе изправена пред тежка ситуация през последните месеци заради Ковид-19. Как Общината подкрепи своя бранш, за да може да съхрани бизнеса си?

– Опитваме се да подкрепяме бранша чрез няколко инициативи. Миналата година облекчихме наематели на общински имоти с две месечни вноски. Тази година наблегнахме още повече на рекламата за популяризирането на Созопол като туристическа дестинация чрез сайтове, печатни издания, билбордове, радио и телевизия. В тази насока подобрихме рекламното и информационно присъствие, за да може да насочим вниманието на туристите към красивите природни дадености на Созопол.

С богат културен и спортен календар привличаме повече гости.

С гордост може да посочим успешната реализация на утвърдените вече фестивали “Солей”, “Музите” и др. В края на май бяхме домакини и на тридневен футболен турнир на малки вратички на градския стадион в Созопол, който привлече 720 участници и придружаващи лица. В резултата на това постъпиха 100 хиляди лева под формата на нощувки и покупки в местните търговски обекти.

– Созопол се отличава с чисти плажове, които са носител на Син флаг? Какво е посланието към гостите на града с този престижен етикет?
– Самият факт, че нашите плажове – Централен и Южен плаж, са със “Син флаг”, е гаранция за приятно прекарване на лятната ваканция. Качеството на предлаганите услуги на двата плажа е на много високо ниво. Ние имаме плажове с едни от най-добрите природни дадености – страхотен пясък, хубава топла и чиста вода, приятно време.

Плажовете може да се каже, че са лицето на Созопол.

За нас е изключително важно хората, които стопанисват плажовете да имат отговорно поведение към това и да предлагат продукт на високо ниво, който да кореспондира със Созопол като туристическа дестинация – град с древна история и място с добри природни забележителности и дадености за туризъм.

Най-важните новини от туризма в Созопол тук 

– Какви са приоритетите пред Вас като кмет на Созопол при утвърждаването и развитието на Общината като модерна и привлекателна туристическа дестинация?
– Сред основните приоритети е достъпът на хората на територията на Созопол – да бъде улеснен, а услугите, които искат да ползват, да получават бързо и удобно. Как може да стане това? Като направим общината е-ориентирана. Разработва се нов сайт, в който да бъдат интегрирани възможно много услуги. Започваме разговори с фирми за активиране на приложения, с които да се подобри достъпа и услугите на гражданите.

Когато станах кмет ние успяхме да придобием стопанисването на общинските паркиниги и сме ги оборудвали с камери и четци, които сами по себе си позволяват за по-бързо преминаване през бариерата на Стария град, влизане и излизане от съответните паркинги, по-добро отчитане на средствата. В момента интегрираме система за удобно разплащане, благодарение на една от банките в България, с цел да се улеснят туристите.

Продължаваме работа по оптимизиране на съществуващите паркинги и създаване на нови такива. Вече имаме и разработен Генерален план за движение, който е на етап обсъждане, надявам се есента да бъде приет, и през следващия сезон да имаме нова действаща транспортна система.

Друга дейност, към която отговорно сме се насочили, е сметопочистването. На няколко места пилотно въведохме подземни контейнери и отзивите са изключително добри. До края на годината с такива контейнери да бъде оборудван целия град и това гарантирано ще допринесе за още по-приветлив облик на Созопол.

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията