Здравен работник от Румъния мери температурата на всички, които излизат от страната ни
Slide
Slide

Кардам. На всички пътници, които преминават през граничен пункт „Кардам-Негру вода“, се измерва температурата, видя екип на bgtouism.bg. Здравни работници правят това на място – на всички влизащи в страната ни и излизащите от нея. На този етап не се правят тестове за коронавирус. Северните ни съседи, на които разчитаме отново да спасят летния ни туристически сезон, могат да дойдат у нас на почивка без да излязат в 14-дневна карантина при завръщането си.

Румънски туристи, пристигащи у нас на ГКПП „Кардам – Негру вода“. На влизане термературата се мери от български екип.

През уикенда не повече от 5-10 минути отнемаше преминаването на граница в посока Румъния. Трафикът в посока България през граничния пункт се осъществяваше с характерната за летните месеци висока интензивност. Дългите опашки са най-вече в часовете преди обед, когато туристите преминават, за да може навреме да се регистрират и настанят в хотелите си по Българското Черноморие.

В Румъния се влиза само срещу лична карта и мерене на температурата, а у нас опашките при влизащите в страната ни се дължат на факта, че на всички пътници не само се проверяват документите и температурата, но и попълват  декларации, в които посочват от къде пристигат, дали имат симптоми на коронавируса, дали са били в контакт с носители на вируса и др.

Изискват се и лични данни като номер на паспорт и телефон за връзка. В декларациите здравните работници записват и температурата на всички при влизането в България.

„Не се чувстваме в опасност. И тази година избрахме България за почивка. Новото тази година е само меренето на температура. Имаме уверението от хотела ни, че са взети всички мерки за безопасна ваканция“, заяви Елена от Букурещ, която идва у нас със своето семейство за 7-дневна почивка.

На границата край Кардам е създадена добра организация от граничните екипи на България и Румъния, които бързо пропускат пътуващите. В следващите седмици се очаква още по-интензивен трафик от Румъния към България.

Снимки Руслан ЙордановРазгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията