Slide
Slide

Варна. Кметът на Варна Иван Портних и директорът на дирекция „Спорт“ Кристиян Димитров наградиха победителите при мъжете в класическата дестинация на международния Маратон Варна 2019. Събитието е подкрепено от Министерството на младежта и спорта и Община Варна. Първи стана Осея Тюей от Кения, който постави рекорд за трасето от 42 км – 2:16:35 ч. Той спечели голямата награда от 8000 лв. Втори е Хамиз Бараки от Мароко, следван от Жен Симукека – Руанда. Миналогодишният победител в маратона във Варна Ахмет Насеф, представител на Италия, остана 7-ми.

„Днес е Световният ден на предизвикателството, наситен с много събития, в който Варна се вписа чудесно. Само през последните 48 часа посрещнахме две престижни международни събития – Рали България и Международния маратон, които събраха десетки елитни спортисти от страната и чужбина. Преди дни Краси Георгиев стартира от Варна ултрамаратона по европейския коридор №8. Днес раздадохме наградите на Националната студентска универсиада, като искам да поздравя специално младежите от Медицинския университет, които се представиха достойно пред НСА. Всичко това е доказателство, че напълно заслужено Варна носи титлата Европейски град на спорта. Благодаря на организаторите, на всички участници, на доброволците, без които този празник не би се случил. Продължаваме с инвестициите в спортната инфраструктура във Варна – в близките дни започваме работа по изграждането на три нови спортни комплекса – във Владиславово, на ул. „Студентска“ и в кв. „Виница“, както и на нови спортни площадки в 10 училища. Инициативата е в подкрепа на развитието на масовия спорт в града“, заяви кметът Иван Портних.

При жените победител в маратона стана Рут Матебо от Кения, следвана от сънародничките си Каролин Чероно и Жан Мбого. Над 500 души се включиха в дистанциите – класическа 42.195 км маратон, 21 км полумаратон, 10.5 км и 2 км градски крос.

Маратон Варна е с общ награден фонд от 49 000 лв. Той се проведе по трасе, което  бе лицензирано от Международната лекоатлетическа федерация (ИААФ) и позволява резултатите да бъдат официално признати в ранглистите. Състезанието е в официалния календар на Българска федерация по лека атлетика и част от  програмата на Община Варна за титлата Европейски град на спорта 2019.

Сподели публикацията