Slide
Slide
Премиерът нареди на Владислав Горанов всяка седмица да разговаря с една браншова организация

София. Когато постигнете консенсус, ще ме поканите и тогава ще я има. Така премиерът Бойко Борисов коментира по време на днешното правителствено заседание проблемите между властта и бизнесът по отношение на спорните промени в Наредба Н-18 за касовите апарати. Те бяха отложени с шест месеца – до 1 август, но много собственици на малък бизнес се притесняват, че това е просто поредното отлагане, без да се работи в посока подобряването на регулациите вътре.

„Интензивни разговори означава всяка седмица да се срещаш с по една съсловна организация и да премахваш проблемите и притесненията им. Целта на тази система за управление е да премахнем „черния“ или „сивия“ сектор. Но в никакъв случай не трябва да се отрази на малките и средните съсловни организации“, обърна се Борисов към финансовия министър Владислав Горанов. „Когато ги убедиш тях, тогава ще ме убедиш и мен“, добави премиерът.

Горанов уточни, че по наредбата има още много работа да бъде свършена. Това признание идва, след като в продължение на месеци преди 31 януари, когато трябваше да влязат в сила измененията, и Горанов, и НАП твърдяха, че няма какво повече да се пипа по наредбата и тя при всички положения ще започне да действа. След заплаха от протести обаче властта, както се случва в повечето случаи, отстъпи и даде поредната отсрочка.

„Искам да уверя всички заинтересовани, че докато не постигнем пълно съгласие с отделните организации, няма да продължим напред. Сега започват интензивни разговори къде и как трябва да бъде оптимизиран процесът, така че да не се затруднява малкият и среден бизнес. Създадени са множество работни групи, които да отчетат спецификата на отделните бизнес процеси“, каза Горанов днес. „Няма да продължим напред, докато не постигнем консенсус с всички“, допълни той.

Сподели публикацията