Slide
Slide
Самоков. Кметът Владимир Георгиев и зам. кметът Люба Кленова взеха участие в традиционната среща на Британското посолство с институции и оператори във връзка със зимния сезон и английските туристи. Очаква се пикът в посещаемостта на туристи от Великобритания да бъде през февруари, когато е ученическата зимна ваканция.
На срещата присъстваха представители на различните структури на полицията, на Планинска спасителна служба в Боровец, на Бороспорт и на туроператори. От страна на посолството, срещата се ръководеше от новият посланик у нас Роб Диксън, който застъпи на поста през август миналата година. Присъстваше още британският консул и координатора на консулството за Боровец Мат Пигдън.
Основната тема на срещата тази година бе свързана със сигурността по отношение на Ковид мерките. Негово превъзходителство поиска информация за контрола по отношение на зелените сертификати в малките ресторанти и заведения. От полицията дадоха информация, че е направен график, който предвижда съвместни проверки на МВР и структурите на РЗИ и Българска агенция по безопасност на храните, които да се извършват два пъти седмично. Това се прави от началото на зимния сезон.
Туроператорите споделиха проблема със зелените сертификати, които британските граждани получават само при завършен ваксинационен курс. За преболедували и за лица под 18 години няма издадени сертификати. Съгласно новата заповед на министъра на здравеопазването всички, без сертификат подлежат на тестове, от където идва и притеснението за позитивиране.
От посолството заявиха, че ще коментират с министерство на здравеопазването да се облекчи влизането в страната на лица под 18 години, особено на фона на това, че се очаква засилена посещаемост през февруари. Представителят на Бороспорт увери посланика, че са взети всички мерки за осигуряване на безопасно ползване на съоръженията в курорта. Въпреки всичко, обсъдено до момента във връзка с Ковид 19, присъстващите бяха наясно, че обстановката е динамична, което означава, че и мерките, които ще се вземат, ще зависят от епидемичната обстановка.
Освен ситуацията с Ковид, бе обсъдена и сигурността на туристите в курорта. От полицията в Самоков заявиха, че в момента разчитат основно на собствените сили, като се стремят да осигурят засилено присъствие през уикенда и по време на трансферите.
От Британското посолство благодариха на всички присъстващи за отзивчивостта и пожелаха успешен и безавариен сезон.
Сподели публикацията