Slide
Slide

Генерал Тошево. За трета поредна година Община Генерал Тошево и НЧ „Светлина – 1941“ организираха Фестивал на сармата и кюфтето по повод празника на града. За разлика от миналата година, когато акцентът в кулинарното събитие падна върху направата на над 300 кюфтета и близо 200 кг. руска салата, сега Ути Бъчваров, неговият екип и доброволци от града се съсредоточиха върху поставянето на рекорд за направата на най-много сарми по време на празничния ден.
“Като истински добруджанци носим своята отговорност и мисия с малки букви да пишем за голямата душа на градчето в равнината. Защото ние дишаме, заспиваме и се събуждаме с него, с онова, което е около нас и с което от ранни години се гордеем. А това е безценно и задължаващо.

50 000 лалета ще цъфнат напролет в Балчик, 32 нови сорта са включени в Парада на лалетата за Сезон 2020 (снимки)

Най-голямата ценност на един град е той да се усеща като общност. Вярвам, че тук живеем така и наш дълг е да правим Генерал Тошево уютен, сигурен и вдъхновяващ за всички нас“, бяха приветствените думи на кмета на Община Генерал Тошево Валентин Димитров към жителите и гостите на града по случай празничния 8 ноември.

Точно в 12:00 часа на обяд всички запретнаха ръкави и само няколко часа по-късно резултатът беше налице – трудолюбивите добруджанци навиха точно 1201 сарми, като последната от тях се открояваше най-много. Тя беше направена специално за един от гостите на празника – Фънки, който малко по-късно щеше да забие на сцената заедно със Стенли. Ути Бъчваров приготви сарма, тежаща близо 2 кг. за Фънки предполагайки, че след концерта си той ще бъде много гладен.

Разбира се, в края на кулинарното приключение, всичко приготвено беше споделено със стотиците гости на празника, изпълнили площад „Бялата лястовица“ през целия ден. Освен вкусни сарми присъстващите получиха и чаша младо червено вино.
Празникът нямаше да бъде същият и без солидното присъствие на Професионален фолклорен ансамбъл “Добруджа”, на чиито танци се насладиха всички. След това на сцената излезе и група “Кептан Брас Бенд” при училището по изкуства СУ “Свети Климент Охридски” – Добрич, която впечатли със своите музикални изпълнения. Веднага след тях дойде и кулминацията. Концерт на Стенли и Фънки, завършил с богата празнична заря, украси края на слънчевия и запомнящ се 8 ноември.

Сподели публикацията