Slide
Slide

Велинград. „Велинград е конкурентна медикъл и СПА дестинация“ –  това заяви на състоялата се днес кръгла маса вицепрезидентът на Европейската СПА асоциация /ESPA/ г-жа Сийка Кацарова. Темата на форума бе „Състояние, перспективи за развитие и популяризиране на туристическа дестинация Велинград в балнео, спа и здравния туризъм като основен приоритет за постигането на целогодишна заетост на хотелските бази“.

Поводът за събитието бе новината от последният конгрес на Българския съюз по балнеология и спа, чиито председател е г-жа Кацарова, че  България е 15-та държава, чиито възможности за балнеолечение и извънболнична терапия са признати за ефективни от 109-те задължителни здравни каси в Германия.

Над 70 млн. здравноосигурени германци ще могат да идват за балнеолечение и физиотерапия у нас, за което ще се заплаща чрез германската Асоциация на здравните каси.

Домакинът на срещата, г-н Златко Златанов, сподели своите впечатления от Международното туристическо изложение в Екатеринбург, от където се завърна преди 2 дни.

„През месец ноември очакваме делегация от Екатеринбург, начело с г-н Михаил Малцев – председател на Уралската туристическа асоциация. С него ще пристигнат лекари и представители на едни от най-големите предприятия в Урал, за да се запознаят на място с възможностите за почивка и лечение във Велинград.“, каза г-н Златанов.

В дискусията се включиха експертите по балнео и спа туризъм д-р Таня Беличинова, д-р Илза Попова, д-р Димитър Станчев, както и собственици и мениджъри на най-големите хотели в града.

В срещата взе участие и д-р Костадин Коев, който каза: “За последните 4 години туристическият бранш и местната власт доказахме, че когато сме заедно и работим за нашия град – няма невъзможни неща и успехите не закъсняват. Направихме от Консултативният съвет по туризъм една работеща структура, която стана двигател на всички положителни промени, които се случиха в най-големия бизнес за града ни, а именно – туризма.  Съвместната ни усилия доведоха и до последната новина – здравноосигурени германци ще могат да идват за балнеолечение и физиотерапия у нас, за което ще се заплаща чрез германската Асоциация на здравните каси.“ Текст и снимки Велинград и Западни Родопи

5 идеи за уикенда: Сауна, спускане по въжена линия, клубен концерт на Георги Христов, Фестивал „Златни ябълки“ или пещера Проходна?

Сподели публикацията