Slide
Slide

И този път сме подбрали интересни предложения за Вас. Спорт, адреналин, култура, здраве, туризъм – това са ключовите думи, които търсихме за този уикенд. Има за всекиго по нещо – за малки и големи, които могат да си позволят да разполагат със своя уикенд и да му се насладят.

1. Спускане по въжената линия на „Топола скайс“ до Каварна

Това е най-новата атракция по родното ни Черноморие – работи от тази седмица, а интересът към нея е голям. Гигантският зип лайн развива скорост от 80 км в час. По време на своя „полет“ спускачите се наслаждават на красотата от „птичи поглед“, а край Каварна тя е в изобилие. Цената за едно спускане е 20 лева. Работното време ще е от 9.30 до 17.30 часа от сряда до неделя.

Дължината на въжето е близо 500 метра, а отправната точка е 118 метра надморска височина. Готови ли сте да вдигнете своя адреналин още този уикенд?

2. Клубен концерт на Георги Христов във Варна

Безспорно Георги Христов е една от легендите на българската сцена, уникална звезда със собствен стил и класа, професионализъм, изисканост и престиж. В репертоара си включва разнообразни изпълнения, като минава през балади, диско, латино, рок и фолклор от различни краища на България. На 12 октомври, събота, от 22 часа, е неговият клубен концерт в Piano bar Sinatra – Варна по бул. Сливница 33.

3. Сауна във ваканционен комплекс „Терма вилидж“ в Кранево

Посещавали ли сте СПА центъра на ваканционно селище „Терма Вилидж“. Неговите петзвездни хотели „Терма палас“ и „Терма Еко Вилидж“ глезят своите гости с богат избор от предложения. Една от тях е сауната. Смята се, че сауната е проектирана за първи път във Финландия, въпреки че този вид терапии са част от много култури и народни медицини по света. Сауната е тип суха баня, която разчита на сухата топлина за премахавнето на токсините от тялото. Обикновенно темературата в сауната е около 50-60 градуса по Целзий, а влажността на въздуха между 15-30%. Тя се е утвърдила като като метод за алтернативно лечение и профилактика.
Какви са ползите от сауната?
Пречистват кожата: Дълбокото изпотяване като това, причинено от горещината в сауната премахва мъртвите кожни клетки и изхвърля бактериите от епидермалния слой и от потните канали.
Потенето залива кожата с вълна от свежа течност, богата на хранителни вещества и минерали. Потта спомага за поддържането на колагенните структури и намалява появата на фини бръчки и провиснала кожа. Редовното потене непрекъснато възстановява жизнеността на кожата.
Изхвърляне на токсините: Изследванията показват, че изпотяването в сауната спомага освобождаването на тялото от токсични вещества като млечна киселина, натрий и пикочна киселина, които често се натрупват в тялото. Токсините, складирани в подкожната мазнина се освобождават когато човек се поти, а токсините, складирани по-надълбоко се придвижват в по-горния слой мазнина и могат да бъдат освободени също с постоянното използване на сауна. Повишената циркулация също така подобрява кръвотока и зареждането на кръвта с кислород, като подобрените нива на кислород спомагат за изхвърлянето на токсините от кръвта.
Облекчаване на стреса: Отделянето на петнайсет минути на ден за отпускане в сауна може да е именно мярката, от която се нуждаете, за да се успокоите след напрегнат ден. Като седите в топлото и тихо пространство вие можете да си съберете мислите и да практикувате дълбоко дишане.
Повечето хора, които използват редовно сауна посочват облекчаването на стреса като най-голямата полза, произтичаща от тази практика. Топлината на сауната отпуска мускулите и освобождава ендорфини или химикалите, които ни карат да се чувстваме добре.
Отслабване: Като метод в комбинация със здравословен режим на хранене и упражнения, редовното посещаване на сауна може да ви помогне да свалите някой и друг излишен килограм.
Подобрена сърдечносъдова дейност: В отговор на повишаването на основната телесна температура, кръвоносните съдове близо до кожата се разширяват и кръвообръщението се засилва. Пулсът може да се покачи от 60-70 удара в минута до 110-120 удара в минута и да се върне към нормалния през фазата на охлаждане. Ако имате сърдечно заболяване е добре да се консултирате с лекар, преди да ползвате сауна.
Подарете си един ден в СПА центъра на „Терма вилидж“ в Кранево, само на 30 км от Варна и Добрич.

4. Фестивал „Златни ябълки“ в град Кюстендил 

16-тото издание на Международният детски музикален фестивал „Златни ябълки“ в град Кюстендил ще се проведе на 12 октомври 2019 г.
Международният детски музикален фестивал „Златни ябълки“ се провежда всяка година през есента в град Кюстендил. Той събира талантливи деца от България и цяла Европа. Фестивалът се организира благодарение на ентусиазма на г-н Иван Стойнев, дългогодишен ръководител на детска вокална група „Тип Топ“ в Кюстендил. Вокален състав „Тип-Топ“ e създаден през 1984 г.
Основната цел на фестивала „Златни ябълки“ е да даде възможност за изява на талантливите деца на България, да възпита отношение към добрата българска музика.
Мисията на фестивала е да събира деца от различни държави, с различна националност, които споделят любовта към хубавата музика.
Талантливи участници от Международен детски музикален фестивал „Златни ябълки“ печелят награди от участието си в други международни фестивали от Сърбия, Македония, Албания, Австрия и др.

5. Пещера Проходна

Обичате семейните разходки или да сте сред природата с приятели. Е, това е Вашият избор! Проходна е една от най-известните и леснодостъпни пещери в България. Намира се на 2 км от с. Карлуково и само на 112 км от София. Пещерата представлява естествен скален мост с дължина 262 м. Има 2 входа – голям и малък. От малкия вход с височина около 35м тръгва пътечка, която преминава през цялата пещера и излиза през големия вход (най-големия пещерен свод в България – 45 м).
Проходна е естествено осветена от огромните входове и от естествените отвори в тавана – „окна“. Именно „окната“ правят пещерата уникална. Разположени едно до друго, с еднаква бадемовидна форма, окната удивително приличат на огромни очи, които сякаш се взират в посетителите. Неслучайно местното население ги нарича „Очите на Господ“, а понякога и „Очите на Дявола“. Гледани под определен ъгъл, дори наподобяват лице, свело поглед надолу, а при влажно време от тях сякаш се стичат „сълзи“. Изправен пред този природен феномен, човек остава удивен и леко развълнуван – невероятната симетрия и разположение на окната навява страхопочитание и чувство за мистерия. Пещерата е обявена за природна забележителност през 1962 г.
Сподели публикацията