Slide
Slide

Много настроение, красива музика и кулинарни вълшебства очакват жителите и гостите на града

Севлиево. За петнадесета поредна година в Севлиево започва Празникът на тиквата. По традиция в няколко поредни дни Община Севлиево организира празник на тиквата и есенен панаир. Тази година празненствата ще продължат четири дни и ще приключат с тържествено отбелязване на Деня на Севлиево – Петковден. От днес до 14 октомври Севлиево ще събере хиляди почитатели на оранжевото изкушение, които ще се докоснат до неповторимата магия на този истински празник за душата.

Още сутринта на площад „Свобода“ заработи Международният пресцентър, където гостите на фестивала ще могат да получат рекламни материали и да се запознаят в детайли с програмата. В Дандоловите къщи от 10:30 часа започнa забавното ателие „Тиквени, цветни фантазии”, което ще завърши с изложба на творбите. Специална демонстрация ще направят на пл. “Свобода“ от 14:30 часа състезателите от спортен клуб “Карате киокушин-шинкиокушин” в Севлиево – част от  юбилейната им програма по повод 30-годишнината на клуба. Ще видим Ката -(това е форма, включваща техниката на карате в определен комплекс от движения), спаринг техники и най-атрактивната част – шивари или чупене.

Веднага след демонстрациите, от 15:00 часа започва зрелищното шоу „Крале не силата” с Кирил Вълчев – Скалата. Той, заедно със своите незаменими фитнес инструктори, ще посрещне всички желаещи да покажат способности и да се забавляват на площад „Свобода“.

В Севлиево тази година отново ще гостува и пътуващият фестивал „Улицата“, който ще зарадва малки и големи със своята магия от 16:00 часа на улица „Христо Спиридонов“. А най-малките ще могат да участват в детското модно дефиле Код „оранжево“, което започва в 17:00 часа на площада. В него специално участие ще вземат малките модни икони на Севлиево от детските градини „Пролет“, „Слънце“, „Щастливо детство“ и „Радост“. Участие може да вземе и всеки друг, който не се страхува от тиквения подиум.

След дефилето на модата в централното фоайе на Община Севлиево ще бъдат открити изложбите „Тиква най-най“ и „Тиквени фантазии“.

Със спускането на нощта музика ще огласи площада. Пръв на сцената ще излезе севлиевецът MIRY, който ще подгрее сцената за Миро, а на финала ще има магично лазерно шоу. От 19:00 часа отварят вратите на Хаджистояновото училище, Градската художествена галерия и Музея на съвременното изкуство, където ще се състоят Нощ в музея и Нощ в галерията. В същото време, но на панаирната естрада, от 20:30 часа ще започне концертът на Гъмзата и оркестър.

На 12 октомври в 11:00 часа започва Празничната програма с Иван и Андрей. Тогава ще бъдат връчени наградите на победителите в традиционната кулинарна изложба и по традиция всички ще могат да похапнат от тиквеника – рекордьор. По традиция майстор-готвачите на Севлиево ще приготвят тиквеника-рекордьор, а всички желаещи да опитат вкусното изкушение са добре дошли на паркинга пред хотел „Севлиево плаза“. Организаторите и тази година обещават да са добавили още няколко метра от тиквеника, за да подобрят миналогодишния си рекорд от 299 метра.

Специални кулинарни ателиета с шеф готвачи ще радват гостите на града докато тече и кулинарното шоу на Ути Бъчваров “Мръвчици печени, с тиква облечени”. Местни състави и гости ще покажат уменията си на откритата сцена на площад „Свобода“, където в 14:30 часа ще бъде изградена жива картина от тикви, след която ще започне и Тиквенбурговото шоу на Иван и Андрей. Участие в концерта ще вземат съставите на Детския танцов ансамбъл „Развитие“, на състава на ЦПЛР „Детски комплекс“, и на вокалните групи Upstream Voices и „Децата на Севлиево“.

От 14:00 ч в спортна зала „Дан Колов“ ще бъде открит националният събор “Северняшки гайтани”.

Празникът ще продължи вечерта на откритата сцена на площад „Свобода“. Тогава Севлиево ще притихне в очакване на талантливите UpStream Voices, Юлиана Мур и групата Hop stop. Те ще подгреят публиката за дългоочакваното изпълнение на Стефан Вълдобрев и „Обичайните заподозрени“. В 20:00 часа следва музикално лазерно фойерверк шоу на площад „Свобода“, а в 20:30 победителката от X Фактор Християна Лоизу е подготвила неповторимо изпълнение за севлиевци и гостите на града.

На следващия ден – 13 октомври забавленията ще продължат от 10:30 часа като организаторите са предвидили богата забавна програма за всички гости и жители на Севлиево. От 18:30 часа група Сигнал ще излязат на сцената на панаирната естрада, където ще изпеят, заедно с публиката, вечните си хитове.

През празничните дни в централното фоайе на Община Севлиево всеки ще може да се запознае с уникалния проект „Аз съм българка!“ –  изложба на фотографа Радослав Първанов. Това е втората част на изложбата, вплела в себе си по уникален начин красотата на българката, заедно с красивата ни природа и традиции. Изложбата е отворена за всички, а нейният автор с радост може да разкаже невероятните истории на всяка една от изложените снимки.

През всички празнични дни ще бъдат отворени вратите на Музея на тиквата, а “Тиквен бар”, базар и тиквени кулинарни кътове ще радват гостите на празника.

На Петковден – 14 октомври Севлиево празнува Ден на града. В 10:00 ще бъде отслужена света литургия в храмовете, а в 18:30 часа в дома на културата „Мара Белчева“ ансамбъл „Българе“ ще изнесат своя концерт-спектакъл „Осмото чудо“. Със този зрелищен спектакъл ще приключат празниците на Севлиево тази година.

Сподели публикацията