Slide
Slide

Варна. Българи впечатлиха света с мобилна къща „Вая“, която представиха на изложението Caravan Salon в германския град Дюселдорф. Проектът е осъществен от варненеца Камен Станков и екипа му.

Камен Станков; снимка Руслан Йорданов, Bgtourism.bg

Кръстник на къщата е Свилен Гамолов, а за чудесния и модерен дизайн му отнело 24 часа. Името на проекта е на живописната река Вая в защитената местност „Иракли“ и плаж „Вая“, защото този продукт е български и е свързан с чистата и зелена природа.

Вая е синоним и на нещо страхотно в различни езици – в испанския е уау (еха), а в индийския думата е свързана с позитивна енергия.

Инициаторът за създаването на проекта Камен Станков сподели пред Bgtourism.bg, че още като малък е заобичал разходките и ваканциите на открито. Културата да почива сред природата е била създадена от родителите му, след като през по-голямата част от лятото семейството заедно прекарвало почивките си под звездите – на палатки, в бунгала или каравани. Близо до Варна са и местностите Паша дере, Фичоза и Шкорпиловци, където обичайно Станков почивал.

Той е завършил средното си образование в морската ни столица със специалност „Маркетинг и мениджмънт“, а след това получава и диплома за „Микроелектроника“ към Техническия университет във Варна. От дете обича да се занимава с конструиране и да създава с ръцете си красиви предмети. Хобито превръща в професия. Днес първата му дейност е свързана с мебелно производство – с вкарване на иновативни материали и лични разработки, които са по-различни и нестандартни от тези, които са на пазара за масова употреба. Втората дейност е интериор и екстериор, свързан с направата на сложни модели от стъклопласт и други полиоретани. Именно комбинацията от двете дейности е спомогнала мобилната къща да се роди под покрива, под който Станков и компания работят.

Преди близо две години и половина се е родила идеята му за направата на проекта, която идва след бунгало на морето. Имали го в продължение на 6 години и е трябвало да бъде преместено с прекрасната веранда към него. В 4 часа една сутрин му хрумва, че по модела на кибритената кутийка жилищната част може да се „извади“ и да се образува обширна веранда. Екипът започва да експериментира и след 6-месечен труд и тестове стига до създаването на сложен механизъм за задвижване.

Мобилната къща тежи 3 400 килограма (Под 3500 кг. е теглото, за да може да се регистрира за движение по пътищата за тази категория). “Вая” е близо 38 квадрата в разтеглено състояние – с веранда, на която има изнесена кухня, външен телевизор и място за отдих, във вътрешната част има – спалня, кухня, wc, баня, хол, гардероб и вътрешен тв. С тентата, която е 6/3 метра, общата площ става 56 квадрата. На изложението в Дюселдорф българите са получили ценен съвет как могат да свалят още 200 килограма от теглото на караваната, както и много интересни идеи от инвеститори и потребители, с които да усъвършенстват проекта си.

„Имаше инвеститорски интерес и все още се търсят и други инвеститори, за да се стигне до оптималното решение за серийно производство. Целта ни е да постигнем по-голяма бройка като производителност, за да може и цената да стане по-достъпна“, сподели Станков пред Bgtourism.bg.

Той призна, че още в началото са почувствали, че именно Дюселдорф е мястото, където да представят продукта си, а за целта са получили и подкрепа от Българо-немската промишлена палата. Така Вая се наредила редом до големите световни гиганти в индустрията.

Интересът към проекта на българите в германския град е бил огромен, а по време на изложението къщата е била разгледана от близо 20 000 души. Участниците са били очаровани заради дизайна и от кухнята на открито с тв. 80% от аудиторията е била основно от Германия, но е имало и много холандци, белгийци, италианци, поляци, американци и австралийци, които са се докоснали до уникалния проект.

„Измислили сме концепция как „Вая“ да стане плаваща къща. Това ще бъде нов проект, който също очакваме да впечатли света и да бъде нещо невиждано досега. За направата му ще бъдат необходими две години“, допълни Станков.

Сподели публикацията