Враца с пъстра украса и атракции за Великден
Враца с пъстра украса и атракции за Великден
Slide
Slide
Slide
Slide

Враца. С пъстра украса, за поредна година, Враца ще посрещне предстоящите Великденски празници. Поставянето на тематичните елементи и детайли за пролетните празници – великденските яйца вече започна. Арка, украсена със зеленина и цветя, ще посреща всички граждани и гости на Враца в началото на пл. „Христо Ботев”.  И тази година на централния площад ще бъде оформен ансамбъл от три двуметрови, художествено изрисувани, с народни мотиви яйца.

В периода от 15 до 30 април 2019 г. отново на площад „Христо Ботев“ ще се проведе и станалият традиционен Великденски базар, в който ще участват местни търговци на великденска украса, майстори на ръчно изработени сувенири, различни видове бои за яйца, както и великденска декорация за празничната трапезата.

С почти 100 декоративни яйца ще бъде украсено голямо дърво, разположено в началото на бул. „Никола Войводов“. В рамките на централната пешеходна зона ще бъдат поставени изрисувани яйца с височина от един метър.

Великденско дърво ще бъде украсено и във всеки двор на детските градини в града.

Тази година едни от най-красивите пролетни празници – Лазаровден и Цветница съвпадат с провеждането на XIII Международен фолклорен фестивал „Врачанска пролет”.

С лазарски песни и танци на 20 април от 11:00 ч. на пл. „Христо Ботев” ще започне първият концерт от фестивала, а на Цветница-21 април в 10:30 ч. цветно дефиле от танцьори ще премине от паметника на Свети Софроний Врачански до площад „Христо Ботев”, където от 11:00 ч. гражданите и гостите на Враца ще могат да видят изпълненията на танцови състави от Албания, Молдова и България.

По традиция Община Враца кани всички жители и гости на града заедно да бъдат отбелязани и Великденските празници. Те ще започнат с фолклорното надпяване „С песен по Великден”, което ще се проведе на Велики четвъртък – 25 април от 10:00 ч. в Етнографско-възрожденския комплекс, където ще могат да се чуят Великденски песни и всеки да се включи в шаренето на перашки.

На Великден – 28 април в 11:00 ч. на пл. „Христо Ботев” празниците ще започнат с концерт на духов оркестър при НЧ „Развитие 1869”- Враца.

С празничния възглас „Христос воскресе” ще поздрави гражданите и гостите на града Негово Високопреосвещенство Врачанския Митрополит Григорий. Поздрав към присъстващите ще поднесе и кметът на Община Враца – Калин Каменов. В празника със стихчета и песни ще се включат и възпитаниците на детска градина „Европейчета”.

Празникът ще продължи с концерт на народния певец Светлин Миланов.

Сподели публикацията