Slide
Slide
Slide
Slide

Бургас. В Бургас днес започва XI годишен конгрес на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм. Темата на форума, който събира лидерите в туризма у нас, е „Устойчиво развитие на здравния туризъм в България – възможности и предизвикателства“. Конгресът се провежда под патронажа на президента на България Румен Радев. Партньори на събитието са Министерството на туризма и община Бургас. В събитието, което е едно от най-значимите в календара на туризма в България, ще участва и експерти от чужбина.

“Убедени сме, че инвестиране в развитието на здравния туризъм неминуемо ще помогне за намаляване на разходите в общественото здраве (през 2021 година Медикъл/СПА центрове в Европа бяха първите, които предложиха концепции за възстановяване от Covid-19). Според данни на Германската спа асоциация 1 евро, инвестирано в превенция, намалява 7 евро от бюджета за здравеопазване”, заяви в интервю за Bgtourism.bg д-р Сийка Кацарова – председател на BUBSPA и вицепрезидент на Европейската СПА асоциация.

“Чрез развитието на здравния туризъм се създават условия за целогодишна заетост на материалната база, изградена за целта, и за задържане на кадрите, избрали да работят в България (справяне със сезонността – основен проблем в българския туризъм).
С богатството си от естествените природни лечебни ресурси (балнеолечебни и климатични), в комбинация с традиции от Римско време, съвременна инфраструктура и материална база, научен потенциал, добре образовани специалисти, ползвайки добри европейски практики и в партньорство на европейско ниво, България има уникална възможност както за справяне с основните проблеми пред нашия туризъм /сезонността/, така и за ребрандиране на познатия имидж на страната (дестинация за масов морски и ски туризъм) и позиционирането ѝ на едно друго ниво в европейската туристическа индустрия, нареждайки я сред водещите европейски дестинации”, добави д-р Кацарова.
Тя посочи, че е необходима национално отговорна политика и подкрепа за този специализиран продуктов вид туризъм, който надгражда морски, планински, ски, културно-исторически и т.н. туризъм, от страна на всички отговорни министерства /Здравеопазване, Околната среда и водите, Регионално, Външните работи, Вътрешните работи, Образованието и науката/.

От Българския съюз по балнеология и СПА туризъм призовават Министерството на здравеопазването да включи сертифицираните Медикъл СПА центрове /48 броя към 31.08. / в своите стратегически планове за здравето на населението. Те трябва да бъдат интегрирани в програмите за обществено здравеопазване. По този начин ще се даде възможност за:
• устойчивото развитие на икономически слаби райони и в селските райони;
• подобряване на здравето на възрастното население;
• решаване на проблема със затлъстяването при деца и тийнейджъри;
• да служат за пример за други региони, които се сблъскват с глобални екологични проблеми.

Официални медийни партньори на конгреса са: Bgtourism.bg, БТА, БНР и Mediapool.bg.

Сподели публикацията