Slide
Slide

София. 4,2% е ръстът на приходите от нощувки в местата за настаняване с 10 и повече легла за периода януари-октомври тази година в сравнение със същия период на рекордната за туризма 2018 г. – като абсолютна цифра приходите са 1,426 млрд. лв. Това съобщават от Министерството на туризма, позовавайки се на общите резултати от началото на годината, след като Националният статистически институт публикува данните за месец октомври.

С 14,9 процента са нараснали приходите от нощувки на български граждани в местата за настаняване за десетте месеца на годината в сравнение със същия период на миналата, при чужденците тазгодишното увеличение на приходите от нощувки e с 1 процент.

Общо пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна са над 7,3 млн. за периода януари-октомври 2019 г. с ръст от 4,8 на сто в сравнение със съответния период на 2018 година.

Броят на реализираните нощувки за 10-те месеца надхвърля 25,486 млн. – увеличение от 0,7%, съпоставено със същия период на 2018 г.

Данните показват, че българският туризъм се развива устойчиво и през 2019 г. Удовлетворена съм, че общите усилия на държавата, бизнеса и местната власт не само дават отлични резултати, но и показват, че заедно преодоляваме предизвикателствата и международните кризи, коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя добави още, че добрите постижения са стимул за всички заети в туризма, но и отговорност, за да запазим постигнатото и да продължим да го надграждаме през 2020 година и следващите години.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията