Варна, снимка Руслан Йорданов
Slide
Slide

София. 896 проверки в обекти за обществено хранене и за търговия с храни са извършили през юли инспекторите от отдели „Контрол на храните“ към трите Областни дирекции по безопасност на храните (ОДБХ) Бургас, Варна и Добрич, съобщиха за bgtourism.bg от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). За открити несъответствия са съставени общо 23 предписания.

Най-често срещаните нарушения, констатирани при инспекциите, са липса на подходящ дезинфектант, а именно такъв с вирусоцидно действие, липса на протоколи от проведени задължителни обучения на персонала за прилагане на мерките, непълно предпазно работно облекло (напр. неизползване на предпазна маска).

Заведенията по Черноморието се стараят да спазват мерките за безопасност. Това става ясно от посещенията и контрола, извършен от проверяващите.

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) извършва официален контрол (инспекции) в обектите за търговия на едро и дребно, заведения за обществено хранене и производствени предприятия за спазване на законодателството в областта на храните. Всяка проверка включва и съблюдаване за спазването на въведените противоепидемични мерки срещу COVID-19.

През месец юли трите областни дирекции са издали общо 17 акта за установяване на административно нарушение по Закона за храните. ОДБХ Бургас е съставила 10 акта,  ОДБХ Варна – 5. Няма обекти със спряна дейност.

ОДБХ Добрич временно спря дейността на два преместваеми обекта, предлагали храни на плажа в местността Болата. На собствениците са съставени актове за липса на разрешително по Закона за храните (ЗХ). Санкциите съгласно законодателството са в размер между 2 000 и 4 000 лева.

Дейността на единия обект е възстановена след извършена регистрация и проверка от инспекторите за това дали заведението за обществено хранене отговаря на изискванията на ЗХ.

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията