Slide
Slide

Кърджали. Най-голямото чудо на Родопите са самите родопчани. Родопите са цивилизационна лаборатория за търсене на нови форми на развитие на човечеството. Родопчаните имат световно историческа мисия да запазят културния код на изстраданата Заедност и да го предадат на следващите поколения като необходим формат на съществуване на нашата цивилизация.

Това се посочва в предговора, озаглавен „Културният код на Заедността”  към книгата „Чудесата на Родопите – 50 легенди” на в-к „Стандарт“. Автор на предговора е почетният председател на ДПС д-р Ахмед Доган.

Книгата с автор Славка Бозукова е част от поредицата „Легенди за Чудесата на България” на Националната кампания за опазване на културно-историческото наследство „Чудесата на България”.

Културният код на Заедността

Изданието бе представена по време на дискусията „Бранд Родопи – новата визитна картичка на Кърджали и региона“, която бе организирана днес от община Кърджали и вестник „Стандарт“ по повод 30-годишния юбилей на медията. Сред гостите бе заместник-министърът на туризма проф. д-р Мариела Модева.

Модева посочи, че страната ни трябва да бъде рекламирана активно като целогодишна дестинация за културен туризъм – не само бранд България, а също и регионалните брандове, местата като Кърджали, Смолян, Хасково, Родопите като цяло и други туристически райони, за да може да бъдат отличавани като разпознаваеми с техните уникални характеристики.

Част от дейностите на форума бе подписването на меморандум за сътрудничество между музеите в Кърджали, Хасково и Смолян.

Сподели публикацията