Снимки Давид Сукнаров
Slide
Slide

Слънчев бряг. Туристическият бранш е силно притеснен, след като отново започнаха да се канселират чартърни полети заради скока на заразени от COVID-19 у нас. Ако чуждите туристи у нас продължават да липсват, можело да се стигне и до затваряне на хотели.

„Добре дошли са българските туристи, но това са петък, събота и неделя. Те няма да решат въпроса, който е с тази огромна база. Колегите хотелиери в изказванията си дадоха едни срокове, ако в следващите 10 дни няма подобрение на ситуацията, имам предвид някакви туристи от някакви пазари, те може би ще преминат към затваряне на хотелите“, каза туроператорът Иван Кирязов след срещата с министъра на туризма Николина Ангелкова.

Иван Кирязов

В Слънчев бряг тя призна, че има отменени полети, последният от които от Латвия, но на този етап чартърите от някои страни продължават.

„Очакваме от Германия да продължат чартърните програми, от Нидерландия, Белгия, Полша. + Води разговори да отпадне и 14-дневната карантина за Украйна и Молдова, които също са много важен туристически пазар за България. Обстановката е напрегната за представителите на сектора, особено тук, в националните курорти. Запълняемостта на хотелите в Слънчев бряг в момента е ниска, около 5%. Златни пясъци също е далеч от капацитета си. Трудно е тук на хотелиерите да поддържат такава голяма база, да плащат разходи и съответно да не знаят какво ги очаква“, заяви след срещата Ангелкова.

От Министерството на туризма ще предоставят специален печат на хотелите и заведенията, които спазват мерките за безопасност, така че туристите да се чувстват сигурни по нашето Черноморие. Хотелиери обмислят да започнат и организация за сезон 2021, тъй като смятат за загубено това лято.

Ангелкова в Слънчев бряг и Поморие: В по-малките черноморски курорти сезонът тръгна добре на фона на кризисната година

Давид Сукнаров

Кореспондент на bgtourism.bg

Разгледайте възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарски сайт №1 за туризъм в България ТУК

Сподели публикацията