Илин Димитров - първият отляво надясно
Slide
Slide
Албена. 90% от първите служители в курорта Албена от чужбина, които пристигнаха вчера във ваканцинното селище, се ваксинираха днес в комплекса, съобщи пред Bgtourism.bg Илин Димитров – председател на Варненската туристическа камара. Първите работници от чужбина са от Казахстан и Киргизстан.
„Инициативата на Албена да ваксинира служителите си, за да бъде запазено здравето на персонала и на гостите, е похвална. С това Албена е пример и отново задава тона в туризма ни, защото днешното събитие е огромна стъпка в бъдещето за обезпечаването на следващия сезон през 2022 г.„, заяви Димитров.
Той добави, че в много държави няма ваксини, а Албена предоставя на своите служители, както и на персонала си от чужбина – при желание от тяхна страна, да се ваксинират. Това беше много високо оценено от работниците от Казахстан и Киргизстан. Следващата група с работници в Албена ще пристигне от Украйна“, допълни Димитров.
Министърът на туризма доц. Стела Балтова и доц. Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор лично се убедиха в организацията, която домакините са направили относно ваксинацията и противоепидемичните мерки с цел запазване на здравето на служителите и гостите, като двамата не скриха суперлативите към домакините и ги дадоха за пример.
„Целта на страната ни е да създаде хармонични и сигурни условия за бизнес, както и да възстанови туризма. Това са и основните задачи на служебното правителство. Моето разбиране е, че ваксинационният процес трябва да бъде фирмена политика и Албена е пример в това отношение“, каза министърът на туризма Стела Балтова. Като добри практики тя отличи още Св. св. Константин и Елена, Замъкът в Равадиново и др.
„Пандемията в България в момента върви чудесно, но това, което се случва в света не е толкова чудесно. Големият въпрос е дали ще се срещнем през есента с нова вълна или не. Ако се срещнем, то до колко интензивна ще е тя. Никой не може да го каже на 100%, но сме длъжни да минимизираме нейните тежки последствия.
Ангел Кунчев в Центъра за ваксинация в Албена
Това може да стане с имунизация. Нямаме друго оръжие, което да е толкова ефективно, колкото е ваксинацията. Решението е имунизация навсякъде. В Албена са успели да постигнат едно отлично ниво, а имаме отделни звена и хотели със 100% ваксиниран персонал. Това е нещото, към което трябва да се стремят работещите в туризма, ако искат да имат успешен сезон“, заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Добър туристически сезон в България може да се реализира, ако всички курорти последват примера на „Албена“, каза доц. Ангел Кунчев. Той посочи, че на всички близо 20 хиляди чуждестранни работници в туристическия бранш в България за летния сезон ще бъде предложена безплатна ваксинация.
Министерството на здравеопазването днес е потвърдило желанието на страната ни да бъде включена във Фонд от 100 милиона евро за безплатни тестове, каза още доц. Кунчев. Той разясни, че това се отнася както за PCR, така и за бързите антигенни тестове. Това ще позволи да се осигури безплатно тестване за всички влизащи или излизащи от страната ни и няма да доведе до допълнителни разходи сред туристите. Основните пунктове ще бъдат разположени на международните летища в София, Бургас и Варна.
Ето какво сподели Красимир Станев – изпълнителен директор на Албена АД:

Има значение кой и кога Ви информира! Последвайте нашите страници за бърза, достоверна и актуална информация във FacebookInstagramTelegramLinkedInYouTube.

Най-важните новини от туризма в България

Запознайте се с възможностите за рекламно и информационно присъствие в новинарския ни сайт ТУК – авторитетен и независим източник на информация!

Сподели публикацията